Ekipa Zenita (Shutterstock)
Ekipa Zenita (Shutterstock)

Plej-of Evrolige, dan 2: Fener na CSKA bez Kokoškova i šestorice, Paskval napada "svoju" Barsu

Vreme čitanja: 4min | sre. 21.04.21. | 10:37

Klub iz Istanbula saopštio da je u Moskvu doputovao značajno oslabljen

Veče pošto je milanska Olimpija iščupala pobedu nad Bajernom (79:78), a Anadolu Efes rutinski savladao Real (90:63) na terene sa etiketom Evrolige će CSKA, Fenerbahče, Barselona i Zenit koji su se takođe posle "obaveznog programa" manje-više odrađenog kako su želeli približili na tri koraka do Fajnal fora.

Armejci, "večni" učesnici završnog turnira koji su uz velike amplitude, neočekivane za njih, ipak izborili prednost domaćeg terena u četvrtfinalu Evrolige, dočekaće Fenerbahče (19 časova), koji nije silan kao u vreme Željka Obradovića. Ali Igor Kokoškov je pokazao da to može da bude jednog dana. Ipak, večeras teško, zbog svih zdravstvenih nedaća koje su ih zadesile poslednjih dana...

Izabrane vesti

"Obe ekipe poseduju iskustvo i tradiciju plej-ofa, tako da će to biti veliki izazov i za nas i za njih. Mnogo smo se borili da dođemo do ove pozicije. Biće to veliki izazov za nas", šturo je pomoćni trener Fenerbahčea Erdem Džan najavio večerašnji duel.

Kako i ne bi kada je Fener u Moskvu krenuo bez srpskog selektora i šestorice igrača, koji su ostali u Istanbulu zbog zdravstvenih problema.

Turski gigant nije naveo sva imena onih koji nisu ušli u avion, osim Kokoškova i Jana Veselog (povreda skočnog zgloba), niti razloge njihovog izostanka. Ali, s obzirom na to da je zbog velikog broja njihovih igrača pozitivnih na korona virus odložen derbi u turskom šampionatu sa Anadolu Efesom koji je trebalo da bude odigran u petak, jasno zbog čega su u Moskvu doputivali oslabljeni na najvažniji dvomeč u sezoni, jer će se dva rivala na istom mestu sastti i u petak.

Trener CSKA, Dimitris Itudis, nije želeo da se bavi kadrovskim problemima rivala koji je slavio u Moskvi krajem januara (89:83), ali i koga su Moskvoljani pobedili polovinom oktobra u Istanbulu, posle produžetka (78:77).

"Plej-of je nešto posebno. Srećni smo što se uzastopno kvalifikujemo za plej-of i što uzastopno imamo prednost domaćeg terena. Očekujemo da dođu navijači i pomognu nam. Svi su oduševljeni, motivisani i koncentrisani. Pred nama je sjajna tim, promenjen tokom sezone angažovanjem važnih igrača. Dobro su trenirani, moramo da budemo oprezni. Idemo utakmicu po utakmicu, treba da se analizira mnogo detalja, ali sigurno smo sada fokusirani na prvi meč", zna grčki stručnjak kolika je težina tereta favorita na njegovim igračima, posebno u trenutku kada je protivnik značajno oslabljen...

Favorit je večeras i lider ligaškog dela Barselona (21 čas) protiv Zenita na čijoj klupi sedi Ćavi Paskval, posle Svetislava Pešića drugi, zapravo i poslednji trener koji je u Blaugranu uneo titulu evropskog šampiona, još 2010. godine, ali i prvi stručnjak koji je klub iz Sank Peterburga doveo do plej-ofa Evrolige.

"Uvek je neverovatan trenutak kada možete da igrate plej-of. Vreme je da uživate u ovom trenutku, dođete u Barselonu, razumete situaciju, protivnika i napravite dobru utakmicu. Posle toga, videćemo šta se dešava. Pre svega, moramo da uradimo potpuno isto što i u regularnoj sezoni - da igramo ozbiljno defanzivno i ofanzivno, sledimo plan, budemo konkurentni i da pokušamo da iskreiramo naše šanse u poslednjem delu igre", optimista je Paskval čiji su igrači oba puta ove sezone naterali Barselonu da se dobro oznoji s tim što su je u Sankt Peterburgu pobedili, dok su na poprištu večerašnjeg duela izgubili.

Zna to vrlo dobro Šarunas Jasikevičijus koji je prošlog leta seo na klupu Barselone sa primarnim ciljem, da je vrati na evropski tron koji joj je često, od pomenute 2010. izmicao u završnim koracima...

"Manje-više smo dobro. Ovo je jedan od najvažnijih trenutaka u godini i mislim da smo spremni. Moramo da razmišljamo o tri stvari: Pangosovoj dirigovanju, njihovom šutevima u visokom procentu uspešnosti i čvrstini njihove visoke linije. Odlično su utreniran tim Ćavija Paskvala koji zaista dobro priprema utakmice i siguran sam da će i ovu seriju biti zaista spremni", kaže Jasikevičijus.

A večeras će reč imati igrači sva četiri tima...

EVROLIGA - ČETVRTFINALE

PRVI MEČEVI

Utorak:

Efes - Real Madrid 90:63

/Bobua 19 - Tompkins 13/

Olimpija - Bajern 79:78

/Ledej 17 - Sili 23/

Sreda:

19.00: (1,17) CSKA Moskva (20,0) Fenerbahče (5,50)

21.00: (1,17) Barselona (2,20) Zenit Sankt Peterburg (5,50)

DRUGI MEČEVI

22. april:

19.00: Anadolu Efes – Real Madrid

20.45: Olimpija Milano – Bajern Minhen

23. april:

19.00: CSKA Moskva – Fenerbahče

21.00: Barselona – Zenit Sankt Peterburg

TREĆI MEČEVI

27. april:

21.00: Real Madrid – Anadolu Efes

28. april:

19.00: Zenit Sankt Peterburg – Barselona

19.45: Fenerbahče – CSKA Moskva

20.45: Bajern Minhen – Olimpija Milano

ČETVRTI MEČEVI*

29. april:

21.00: Real Madrid – Anadolu Efes

30. april:

19.00: Zenit Sankt Peterburg – Barselona

19.45: Fenerbahče – CSKA Moskva

20.45: Bajern Minhen – Olimpija Milano

PETI MEČEVI*

4. maj:

19.00: CSKA Moskva – Fenerbahče

19.30: Anadolu Efes – Real Madrid

20.45: Olimpija Milano – Bajern Minhen

21.00: Barselona – Zenit Sankt Peterburg

* u slučaju da bude potrebe


tagovi

Ćavi PaskvalŠarunas JasikevičijusIgor KokoškovDimitris Itudis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara