BUDITE PAŽLJIVI NA POČETKU I KORISTITE LUBRIKANT: Brošura iz seksualnog obrazovanja za srednjoškolce šokirala Švedsku
Foto: Profimedia

kafka ilustrovao fon trira

BUDITE PAŽLJIVI NA POČETKU I KORISTITE LUBRIKANT: Brošura iz seksualnog obrazovanja za srednjoškolce šokirala Švedsku

Planeta -

Brošura Švedske asocijacije za seksualno obrazovanje, sa eksplicitnim grafičkim sadržajem, napisana je kako bi srednjoškolce edukovala o ekstremnom seksu. Umesto edukacije, brošura je šokirala Šveđane i izazvala haos na društvenim mrežama.

U brošuri se navodi da je analni seks više rodno neutralan od vaginalnog i kako treba da se ponašate ako želite da isprobate fisting, prenosi list Afonbladet. "Budite pažljivi, naročito na početku, i koristite mnogo lubrikanta", savetuju u brošuri.

U školi u Umei, srednjoškolci su mogli da prelistaju brošuru dok su čekali kod školskog psihologa, medicinske sestre ili savetnika.

Direktorka škole Katarina Lundkvist saglasila se da to "ne zvuči prikladno" i obećala "dijalog o ovom pitanju". Priznala je i da nije prelistala brošuru. "Nisam sela i pogledala sve brošure, pa nisam ni znala čega sve tamo ima", rekla je ona Afonbladetu.

Brošura je objavljena još 2015. godine i, kako navode iz švedske asocijacije, prva je koja se bavi transrodnim pitanjima. Objavljena je uz podršku Švedskog fonda za nasleđe koji rukuje imovinom preminulih koji nemaju živu rodbinu i nisu ostavili testament.

Hedvig Natorst-Bos, zamenik direktora Švedske asocijacije za seksualno obrazovanje (RFSU) kaže da je brošura specijalno namenjena transrodnim osobama. "Nije namenjena deci i mladima, nije namenjena za upotrebu u srednjoj školi. Ovo nije školski materijal", kaže Natorst-Bos.

Brošura je i pored toga usijala društvene mreže, piše Sputnik.

"Srednjoškolci u Umei su mogli da pogledaju RFSU-ov materijal o analnom seksu i fistingu. Da li ministarka obrazovanja smatra da je ovo prikladno i šta nametava da preduzme", oglasio se švedski poslanik, demokrata Bjorn Soder.

"Stranka ministarske obrazovanja figurativno godinama primenjuje analni seks i fisting na poreskim obveznicima pa možete da zaboravite na neke mere", prokomentarisao je jedan korisnik Tvitera Soderov post.

Blokerka i novinarka Katerina Januč navela je da je brošura jedna od "najbolesnijih" koje je videla. "Kao da je Kafka ilustrovao instrukcije Larsa fon Trira", prokomentarisao je drugi korisnik.

Švedska asocijacija za sekusalno obrazovanje osnovana je 1933. godine. Asocijacija se zalaže za pravo na abortus i upotrebu kontracepcije, vodi programe seksualnog obrazovanja u školama i bori se za dekriminalizaciju homoseksualnosti. Kako bi prikupili novac, počeli su da prodaju kondome, a to rade i sada.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track