U Somboru danas “Semper idem” Gorčina Stojanovića  1Foto: Jovan Njegovic Drndak

Drugog dana Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine u Somboru je izvedena predstava “Semper idem”, rađena prema romanu Đorđa Lebovića a u režiji Gorčina Stojanovića.

Životna priča o stradanju tokom drugog svetskog rata nekadašnjeg književnog, dramskog i filmskog stvaraoca Lebovića, scenariste kultnog filma “Valter brani Sarajevo”, a pretočena u nezavršeno delo “Semper idem” svoju finalizaciju dočekala je na sceni somborskog teatra. U šestočasovnoj igri dvadeset glumaca, pričom koja lako teče a izazov je za izvođenje, publika je netremice pratila jednu porodicu, vreme i ratni vihor.

-Zapravo su glumci pravi sagovornici, oni, a među njima ponajpre Marko Marković, nose ovu predstavu, oni su u prvom i pravom kontaktu s publikom, oni pokreću i dele te emocije s gledaocima. Kao njihov prvi gledalac, što reditelj uvek jeste, mogu samo reći da je od prve čitaće probe bilo jasno da će to biti tako. Ta prva čitaća proba uverila me je da dramatizacija koju sam, dakako, pisao u samoći, nije izneverila emocionalnu srž romana – izjavio je Gorčin Stojanović povodom učešća predstave na 70. Festivalu PPV.

U sredu se festival seli u Suboticu, gde će u Dečijem pozorištu biti izvedena predstava “Tri musketara” u režiji Predraga Štrbca, dok je za večernje sate rezervisana predstava “Gustav je kriv za sve”, u režiji Kokana Mladenović i izvođenju glumaca pozorišta Kostolanji Deže. Žiri 70. Festivala profesionalnih pozorišta vojvodine predvodi Vida Ognjenović a njegovi članovi su još Miodrag Tabački i Predrag Momčilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari