Vesti

0

Sindikat zahteva razrešenje Borda direktora Radio-televizije Kosovo

Autor: KP

Izvor: Beta

Sindikat zahteva razrešenje Borda direktora Radio-televizije Kosovo
Predstavnici Nezavisnog sindikata radnika Radio televizije Kosova (RTK) zatražili su danas od parlamentarnog odbora za medije da hitno započne procedura smene Borda direktora RTK i da se pokrene parlamentarna istraga o nepravilnostima na televiziji.

Povod za ovaj zahtev su nezakonite i krajnje štetne odluke za javni servis, zaposlene u toj kući i širu javnost, a sindikat je spomenuo i izbor generalnog direktora RTK bez dve trećine glasova članova Borda, koliko je neophodno da bi bio validan.

Spominje se i izbor direktora RTK2 koji je, kako navode sindikalci, kao urednik portala kosovoonline.com, progurao štetne agende za zemlju, a jedna od njih je odvajanje RTK2 od RTK.

Sindikat je takodje reagovao na izbor zamenika generalnog direktora RTK, osobe koja je na parlamentarnim izborima 2019. godine glasače nazvala proruskim i antizapadnjacima, čime je ozbiljno prekršila profesionalne standarde i principe novinarstva koje odobrava Bord direktora RTK.

Pored toga, navedene su i druge primedbe na izbore i imenovanja u RTK, kao što su nepotizam prilikom zapošljavanja, posebno ljudi bliskih Demokratskoj partiji Kosova i njenom rukovodstvu.

Predstavnici sindikata su zatražili i formiranje parlamentarne istražne komisije koja će istražiti sve nepravilnosti u radu RTK-a.
Na zahteve sindikata je reagovao generalni direktor RTK Ngadnim Kastrati, koji je na fejsbuku napisao da rad RTK nadgledaju dva parlamentarna odbora, Odbor za finansije i Odbor za medije.

"Rukovodstvo i odgovornosti RTK-a su odredjene i definisane Zakonom o RTK-u i propisima donetim na osnovu zakona. Za sve pravne i profesionalne nepravilnosti odgovorni smo pred relevantnim komisijama osnivača, kojima smo dužni da podnosimo račun", napisao je Kastrati.

Prema njegovima rečima, pokušaji kompromitacije RTK-a putem izmišljotina, insceniranja situacija i iskrivljavanja istine ostaće uzaludni postupci oportunista i profitera koji koriste svaku delikatnu političku situaciju da bi stvorili povoljne okolnosti za čisto lične interese.

Profesionalni rad RTK-a je javan i podložan je stalnoj proveri javnosti, jedinog pravog ocenjivača njihovog rada, smatra Kastrati.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR