Region

0

B. Osmani: Dijalog Beograda i Prištine treba da završi medjusobnim priznanjem

Autor: KP

Izvor: Beta

B. Osmani: Dijalog Beograda i Prištine treba da završi medjusobnim priznanjem

Izvor: prtscr youtube

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je večeras da njegova zemlja podržava dijalog Beograda i Prištine i da smatra da rešavanje "treba da završi medjusobnim priznanjem".

Osmani je to rekao u intervju Televiziji Telma, ali je izbegao da odgovori direktno na pitanje  da li je stav Severne Makedonije da su neprihvatljive bilo kakve ideje koje sadrže razmenu teritorija, bez obzira da li se odnose na kosovsko pitanje ili na probleme u Bosni.

"Mi smatramo da je rešenje sa granicama na Balkanu upravo preko relativiziranja istih. A relativiziranje je preko integracije regiona", rekao je Osmani, na šta je voditelj Bobi Hristov konstatovao da je to relativiziranje odgovora.

Na ponovljeno pitanje, Osmani je nastavio rečima da je "jedina alternativa za trajan mir i stabilnost u regionu proširenje NATO u regionu dodatno i članstvo celog regiona u EU" i da "svi drugi modeli mogu da budu izazov za mir".

"Svaka inicijativa, svaka ideja što može da izazove mir u regionu je neprihvatljiva. Medjutim, ne želimo da budemo deo debata čiji autore ne znamo, čiji cilj iniciranja ne znamo. Zato što vrlo lako možemo da padnemo ne pazeći i ne želeći u razne zamke kao povezivanje sa Slovenijom", rekao ministar Severne Makedonije na pitanje šta makedonska diplomatija misli o slovenačkom "non pejperu".

Na konstataciju voditelja da i nejasan stav o tom neformalnom dokumentu i nekategorično "ne" za menjanje granica isto tako može da se drugačije protumači i da ćutanje može da šteti u diplomatiji, Osmani je rekao da "na Balkanu ima još nezavršenih pitanja" i da je "jedno od njih dijalog, odnos Beograda i Prištine".

"Mi podržavamo taj dijalog. Smatramo da rešenje treba da završi medjusbnim priznavanjem dve države i produžavanjem evropske integracije svih šest zemalja Zapadnog Balkana u EU. Medjutim, konačno odluku će doneti vlasti na Kosovu i u Srbiji. To su suverene države koje odlučuju kakvo konačno rešenje će biti. Za nas je važno da bilo kakva odluka nema uticaja na susedne zemlje, na region", rekao je Osmani.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR