Srbija dobija 36.000 Fajzer-Biontek doza 1Vakcine Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Evropska komisija i Austrija objavili su sklapanje ugovora za isporuku vakcina protiv kovida 19 za region Zapadnog Balkana.

Nabavku 651.000 doza vakcine Fajzer/Biontek finansira Evropska komisija, a Austrija će pokriti deo iznosa.

Srbija po tom dogovoru dobija 36.000 doza. Prva isporuka svim partnerima u regionu planirana je za maj, sa redovnim tranšama koje će biti isporučene do avgusta, saopštila je EK.

Evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Oliver Varheji je rekao: „Uprkos trenutnoj globalnoj nestašici, EU će isporučiti spasonosne vakcine Zapadnom Balkanu. Podršku pružamo od početka pandemije kovida 19. Najpre, obezbeđivanjem medicinske opreme poput zaštitnih maski, respiratora, opreme za jedinice intenzivne nege i vozila hitne pomoći; zatim, jačanjem otpornosti. Sada ćemo pomoći u obezbeđivanju vakcina za sve medicinske radnike na prvoj liniji odbrane u čitavom regionu, kao i za neke druge ranjive grupe. Brinemo o Zapadnom Balkanu, a njegova budućnost je u Evropskoj uniji“.

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg naglasio je da je prioritet učiniti vakcine protiv kovida 19 brzo dostupnim svim ljudima širom Evrope.

– U tom kontekstu, podrška Zapadnom Balkanu u nabavci vakcina je čin evropske solidarnosti i ulaganje u zdravlje i bezbednost čitave regije. Na kraju krajeva, svi propusti na vakcinacionoj karti, gde god oni bili, predstavljaju opasnost po sve nas. Niko nije bezbedan dok svi ne budu bezbedni“, rekao je Šalenberg

Austrija je omogućila podelu ovih vakcina sklopivši ugovore sa proizvođačem i partnerima sa Zapadnog Balkana. Ove doze se finansiraju iz paketa pomoći vrednog 70 miliona evra koji je usvojila Evropska komisija u decembru 2020. godine kako bi pomogla u pokrivanju troškova vakcina koje su obezbeđene ugovorima o avansnoj kupovini vakcina za partnere sa Zapadnog Balkana. Opšta raspodela među državama biće zasnovana na epidemiološkim potrebama, a u najpre će prioritet biti zdravstveni radnici i druge ranjive grupe.

Tripartitni dogovor Severne Makedonije, Austrije i kompanija Fajzer i Biontek o nabavci 119.600 doza vakcina protiv korona virusa stupa na snagu, saopštila je vlada u Skoplju, prenosi Beta. „Ova konkretna nabavka (Severnoj Makedoniji) biće isporučena u četiri mesečna navrata, počevši od prve nedelje maja, kada se očekuje oko 19.000 doza“, precizira se u saopštenju. Kako je prenela agencija MIA, najveći deo vakcina Fajzer/Biontek dobiće BiH – 240.000 doza, Albanija će dobiti 145.000, Severna Makedonija 119.000.

Kluge: Povećati proizvodnju

Beograd – Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge, posetili su juče Institut „Torlak“ u kojem bi za oko mesec dana trebalo da počne prva faza proizvodnje ruske vakcine protiv korona virusa, „Sputnjik V“. Kako je prenela RTS, Kluge je tokom obilaska najavio da će „SZO nastaviti da sarađuje sa Srbijom“ kada je u pitanju borba protiv epidemije, kao i da je „jedini izlaz iz ove situacije da budemo solidarni i da pomažemo jedni drugima“. „Jako nam je potrebno da ubrzamo proces vakcinacije, a da bi se to ostvarilo, potrebno je da se poveća proizvodnja. Vakcina spašava život i tu nema mesta geopolitici, a Srbija se upravo tako ponašala“, rekao je Kluge.

Filipče: Partnerstvo sa Torlakom

Beograd – Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je juče u Beogradu da će Institut „Torlak“ „biti strateški partner njegove zemlje u budućim nabavkama vakcina protiv kovida 19.

„Dogovorili smo saradnju u više oblasti, ali ono što je jako bitno za nas je da smo dogovorili da Institut ‘Torlak’ bude naš strateški partner kod nabavke vakcina u periodu koji je pred nama“, rekao je Filipče na zajedničkoj konferenciji sa srpskim ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom. Filipče je objasnio da Severna Makedonija u ovom trenutku ima naručenu dovoljnu količinu vakcina od više proizvođača koje su dovoljne da zadovolje potrebe za ovu godinu da se postigne željeni procenat kolektivnog imuniteta, ali da će za svaku sledeću nabavku prvo mesto gde će se obratiti biti „Torlak“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari