BiH

Lideri vladajućih stranaka u RS: Želimo ekonomski rast

Lideri vladajućih stranaka u RS: Želimo ekonomski rast
Foto: RTRS | Lideri vladajućih stranaka u RS: Želimo ekonomski rast

BANJALUKA - Lideri vladajućih stranka u Republici Srpskoj, danas nakon sastanka na Mrakovici, kod Prijedora, dogovorili su formiranje pregovaračkog tima i još jednom pozvali političke predstavnike u Federaciji BiH na razgovore o budućnosti BiH, istovremeno ističući da Republika Srpska ne želi rat, već razgovore te da je cilj pronalazak rješenja kojim bi se zadovoljili svi, i entiteti i konstitutivni narodi.

"Želimo ekonomski rast. Republika Srpska je prihvaćena kao uvažen politički i ekonomski subjekt na Londonskoj berzi i ljudi joj vjeruju da ima kapacitet da preuzme obavezu i izvrši tu obavezu", rekao je Petar Đokić, lider SP-a, ističući da se već duže vrijeme osjeća zastoj u BiH te da to usporava i razvoj Republike Srpske.

Darko Banjac, lider NPS, rekao je da je vladajuća koalicija apsolutno jedinstvena te da samo želi da pokaže da BiH nije funkcionalna državna zajednica.

"Pozivamo kolege u FBiH na razgovor i treba da razgovaramo kako bismo bili dobre komšije ili da se u miru raziđemo ako dalje ne možemo", rekao je Banjac.

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, rekao je da svi oni koji misle da mogu sačuvati BiH na način da je smetnja postojanje konstitutivnog naroda, sve čine da te BiH nema te da niko ne treba očekivati da će neko doći iz Amerike ili Evrope i riješiti nečiji status.

"Hoćemo da pričamo bez prijetnji zveckanjem oružjem. Želimo da rješavamo probleme u BiH bez miješanja drugih. Naš poziv je upućen na zatvorena vrata, ali jednom će se ta vrata morati otvoriti", rekao je Čavić.

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, rekao je da Izetbegovićevi (Bakir Izetbegović, lider SDA) pozivi na rat i nazivanje Srba "genocidašima" treba da naiđu na osudu zemalja kvinte i visokog predstavnika inače će se u suprotnom zaključiti da radi za njih i ima njihovu podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije