Pedijatar: Virus se „okrenuo“ prema deci, sve više hospitalizovanih 1Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Virus „napada“ sve mlađu populaciju dece i beleži se sve više slučajeva sa teškom kliničkom slikom korona virusa kod najmlađih, rekao je pedijatar Saša Milićević izjavio je u Danu uživo.

Kako je naveo pedijatar, događa se ono čega smo se stalno pribojavali, da će virus da se „okrene“ prema deci.

– To se događa, i vidi se prema broju pacijenata u ambulanti. Vidi se i prema broju hospitalizovanih pacijenata, po terapiji, i na žalost i po fatalnim ishodima. Broj dece u bolnicama je porastao, i to ne samo tinejdžera, kao što je bilo do skoro, već i onih najmlađih pacijenata“, kaže Milićević.

Na pitanje da li to ima veze na novim sojevima, on odgovara da  je „najverovatnije to“, i objašnjava da virus traži način, jer „kao što postoji naš Krizni štab“, ima utisak da „postoji i njihov Krizni štab, koji pokušava da nađe način i okrene se prema deci“.

„Deca su do sada bila pošteđena, pa kao da su virusi pronašli put da mogu dalje da budu u živom organizmu, tako da su sada ‘krenuli’ u dečiju populaciju. zbog toga moramo zato da se svi u tom pravcu mobilišemo“, upozorava Milićević.

Komentarišući posledice koronavirusa kod dece, on naglašava da su ispitivanja oko toga u toku, i da do sada lekari „nisu viđali posebne posledice“. Mada, ima i onih sa komplikacijama, koje mogu dovesti do teških stanja, pa i smrti.

„Dogođa se ‘citokinska’ oluja, odnosno komplikacija kod deteta. Tada ogromna količina supstanci koje luče ćelije našeg organizma sa idejom da odbrane organizam, iz nekog razloga krene da uništava sve organe u telu. Onda se pojavljuje situacija u telu koja se završava fatalno“, objasnio je Milićević.

Opširnije čitajte na portalu N1 Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari