Region

0

Dodik najavio formiranje tima RS za pregovore o budućnosti BiH

Autor: KP

Izvor: Beta

Dodik najavio formiranje tima RS za pregovore o budućnosti BiH

Izvor: Beta / Miloš Miškov

Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da je na sastanku predsednika vladajuće koalicije u Republici Srpskoj odlučeno da se u entitetskom parlamentu formira pregovarački tim, koji bi pozvao Federaciju BiH i druga dva naroda, Bošnjake i Hrvate, na razgovore o situaciji i budućnosti BiH.

Dodik je naveo da Republika Srpska ne želi rat i pozvao predstavnike Federacije BiH i druga dva naroda na razgovore, dodavši da je cilj razgovora pronalazak uravnoteženog rešenja kojim bi bili zadovoljni svi - i entiteti i konstitutivni narodi.

„To je naš odgovor na pozive na rat iz Federacije BiH“, kazao je on posle sastanka lidera vladajuće koalicije na Mrakovici kod Prijedora, navodeći da izjava lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, kojom poziva na rat, nisu dobrodošle.

On je istakao da RS ne želi ratovati i da je njena opcija mir.

"Mi se ne priprema ni na kakav rat, ovo što govore Bakir Izetbegović, Željko Komšić, Šefik Džaferović je retorika gubitnika", kazao je Dodik.

Istakao je da će, ako ne bude inicijativa koje Republici Srpskoj daju prilike da se dalje razvija, rešenje biti mirni razlaz u BiH.

"Dajte da razgovaramo o Dejtonu, Ustavu, i to bez stranaca, i da taj dogovor poštujemo. Ne želimo nikakvo pozivanje na nasilje ili nametanje nekih problema", naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, to je odgovor vladajuće koalicije u RS onima koji pozivaju na rat.

"Ako žele da spreče situaciju koja ide prema raspadu, treba da respektuju naše stavove", istakao je Dodik, dodavši da RS "niko ništa neće dati, već se sama mora izboriti".

Dodik je još ponovio svoj stav o Kancelariji visokog predstavnika (OHR) u BiH, da je visoki predstavnik medjunarodne zajednice nepotreban toj državi.

Lider SNSD je dalje kazao da je na Mrakovici razgovarano i o ekonomskim procesima u RS, navodeći da su ti pokazatelji pozitivni.

Dodik je najavio povećanje plata u RS i rekao da bi prosečna plata trebalo da bude hiljadu konvertibilnih maraka (512 evra).

"Spekulisalo se da ćemo danas pričati o funkcijama. Mi pričamo kako se kretati kroz pandemiju", rekao je lider SNSD-a i najavio da će u RS stići nove doze ruske i kineske vakcine.

Dodik je naveo i da je RS danas na Londonskoj berzi prodala obveznice u iznosu od 300 miliona evra.

"To je dobra vest za sve nas u RS. To omogućava stabilnost finansijskog sistema", kazao je on.

Sastanku na Mrakovici prisustvovali su i predsednica RS Željka Cvijanović, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, kao i ostali lideri partija koje čine vladajuću koaliciju u RS – Socijalističke partije Petar Djokić, Demosa Nedeljko Čubrilović, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, NDP-a Dragan Čavić i Narodne partije Srpske Darko Banjac.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR