20. april  2021. 17.07  | Izvor: RTV

KCNS: Žiri nije doneo odluku o laureatu "Antićevih dana".

Novi Sad -

Kulturni centar Novog Sada demantovao je danas insinuacije i konstrukcije, kako kažu, na osnovu bujne mašte i neproverenih informacija o uplitanju politike u proces odlučivanja o dobitniku nagrade za književno delo u okviru manifestacije "Antićevi dani".

Odbor manifestacije, kao i Kulturni centar Novog Sada, kao glavni organizator manifestacije, nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje od žirija o tome ko je laureat za 2021. godinu, navodi se u saopštenju ove ustanove.

"KCNS i Odbor "Antićevih dana", do momenta kada je doneta odluka o odlaganju programa manifestacije, zbog izuzetno nepovoljne epidemiološke situacije, nije dobio nikakvo obaveštenje ili zaključak o odluci žirija. U skladu sa rečenim, ne postoji bilo kakva zvanična odluka o dodeli nagrade, osim eventualno privatnih dojava ili "curenja" informacija na bazi želja pojedinih članova žirija", kažu u Kulturnom centru Novog Sada.

U saopštenju se ističe i to da, ako je neko, privatno i nezvanično zvao Jelenu Lengold, da je obavesti da je u užem krugu ili da je mogući laureat, da je to učinio na svoju ruku i pre okončanja rada žirija, što je nedopustiv propust.

"Odbor Antićevih dana i KCNS nemaju saznanja o završetku rada žirija, niti o konačnoj odluci o laureatu, te shodno tome nisu mogli ni na koji način da program manifestacije odlažu iz političkih pobuda, kao ni da nagradu "dodeljuju, pa oduzimaju", jer je nisu nikome ni dodelili", ističu u KCNS.

Podsećaju i da sama pesnikinja Jelena Lengold kaže da je u privatnom razgovoru rekla da zbog epidemije neće moći da prisustvuje eventualnoj dodeli nagrade, iz čega je jasno da epidemijski uslovi nisu nikakav paravan za odlaganje manifestacije, već gorka, objektivna društvena stvarnost sa kojom smo suočeni.

"Današnja objava, nesumnjivo darovite i relevantne pesnikinje Lengold, o navodnom oduzimanju nagrade koja nije ni dodeljena, predstavlja jeftin spin, kako bi se privuklo malo medijske pažnje i ućario poneki politički poen", ističu u KCNS.

U bliskoj budućnosti, dodaje se, odluka o laureatu biće doneta na transparentan i nedvosmislen način, a javnost će o tome blagovremeno biti obaveštena.

"KCNS ima bogato iskustvo u dodeljivanju nagrada i sigurno je da nećemo pogrešiti, kao što nismo grešili kada smo dodeljivali nagrade Handkeu, Pamuku, Ljosi…", navode u ovoj instituciji.

Podsećaju da je gospođa Lengold 2016. godine bila učesnica "Prosefesta" u KCNS, da je čest gost, kao i da se o njenim knjigama pišu afirmativne kritike u "režimskim" medijima, poput Večernjih novosti i RTS-a, a da je za roman "Odustajanje" dobila Nagradu grada Beograda za književnost 2019. Godine.

"Tako da su sve teze o mučeništvu i nepodobnosti blago rečeno smešne. Da zaključimo, kako reče u jednom intervjuu za BBC Jelena Lengold – umetnik bi uvek morao da se izdigne iznad politike", zaključuje se u saopštenju KCNS.