Dostupni linkovi

Predsjednik Čada ubijen na prvoj liniji odbrane


Predsjednik Čada Idriss Deby ubijen je dan nakon pobjede na izborima.
Predsjednik Čada Idriss Deby ubijen je dan nakon pobjede na izborima.

Predsjednik Čada Idriss Deby koji je ovom zemljom vladao više od 30 godina i bio važan zapadni saveznik u borbi protiv islamističkih militanata u Africi, ubijen je na prvoj liniji odbrane protiv pobunjenika na sjeveru.

Vijest o njegovoj smrti objavljena je dan nakon što je proglašen pobjednikom na predsjedničkim izborima koji su mu donijeli šesti mandat.

Većina opozicije koja se dugo žalila na njegovu represivnu vladavinu bojkotirala je glasanje.

Prijelazni vojni savjet na čijem čelu je njegov sin vodit će državu narednih 18 mjeseci kada će se organizirati "slobodni i demokratski" izbori, saopćila je vojska 20. aprila.

Sin ubijenog predsjednika je 37-ogodišnji general Mahmud Ibn Idris Deby Itno, do sada vođa Predsjedničke garde, elitne jedinice i pretorijanske garde režima.

"Prijelazni vojni savjet garantira nacionalnu neovisnost, teritorijalni integritet, nacionalno jedinstvo, poštovanje međunarodnih ugovora i sporazuma i osigurava prijelazni period na 18 mjeseci", objavio je glasnogovornik vojske na državnoj televiziji, čitajući saopćenje koje je potpisao novi šef tog tijela.

Prijelazni vojni savjet raspustio je vladu i Narodnu skupštinu i obećao da će nove institucije republike biti uspostavljene nakon tranzicijskog perioda organiziranjem "slobodnih, demokratskih i transparentnih izbora" za godinu i po dana.

Više o Idrissu Debyju

Idriss Deby koji je ima 68 godina na vlast je došao pobunom 1990. godine i bio je jedan od najdugovječnijih afričkih vođa. Preživio je brojne pokušaje državnog udara i pobune.

Preminuli predsjednik koji se često znao pridružiti vojnicima, posjetio je trupe na prvoj liniji odbrane 19. aprila nakon što su pobunjenici širom sjeverne granice sa Libijom napredovali prema glavnom gradu N’Djamena.

"Maršal Idriss Deby Itno je, kao i svaki put kada su republičke institucije ozbiljno ugrožene, preuzeo kontrolu nad operacijama tokom herojske borbe vođene protiv terorista iz Libije. Ranjen je tokom borbi i umro kada je vraćen u N’Djamenu", rekao je glasnogovornik.

Deby je 2018. progurao novi ustav koji bi mu omogućio da ostane na vlasti do 2033. godine, čak i ako je ponovo postavio ograničenja mandata. Maršal je postao prošle godine.

Zapadne sile su ga vidjele kao saveznika u borbi protiv islamističkih ekstremističkih grupa uključujući Boko Haram i grupe povezane sa Al Qaedom i takozvanom Islamskom državom.

Izvor: Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG