Dostupni linkovi

Rusija potjeruje dvojicu bugarskih diplomata


Znak ispred zgrade Ministarstva vanjskih poslova Rusije
Znak ispred zgrade Ministarstva vanjskih poslova Rusije

Rusija je 20. aprila proglasila dvojicu bugarskih diplomata za “persona non grata” u recipročnom odgovoru na izbacivanje dvojice ruskih diplomata zbog sumnje na špijunažu prošlog mjeseca u Sofiji.

Ovo dolazi nakon ruske odluke proteklih nekoliko dana da izbaci diplomate Sjedinjenih Država, Češke i Poljske u naletu protjerivanja u znak odmazde zbog zabrane rada njihovom osoblju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao je u utorak da Rusija nije kriva za porast tenzija i da bi strane države trebale da se suzdrže od “masovne anti-ruske psihoze”, prenosi Reuters.

Bugarske diplomate imaju 72 sata da napuste Rusiju.

Najava koja je stigla u izjavi ruskog Ministarstva vanjskih poslova uslijedila je nedugo nakon što je bugarski ambasador u Moskvi pozvan u ministarstvo mjesec dana nakon što je Sofija izbacila dvojicu ruskih diplomata.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je za protjerivanje njihovih diplomata iz Bugarske da je “neutemeljeno.”

Do protjerivanja je došlo u martu nakon što su tužiocu optužili šest osoba za špijunažu uključujući i sadašnje i bivše vojne obavještajne časnike.

Bugarsko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je da su diplomate sprovodile aktivnosti “nespojive" s njihovim diplomatskim statusom.

Tada je ruska Ambasada rekla da Moskva zadržava “pravo na odmazdu.”

Bugarska ima bliske kulturne, historijske i ekonomske veze sa Rusijom, glavnim energetskim partnerom zemlje.

No, odnosi između Sofije i Moskve pogođeni su nizom špijunskih skandala posljednjih nekoliko godina.

Prošle sedmice je bugarski trgovac oružjem uključen u diplomatski spor između Praga i Moskve nakon što su češki obavještajci povezali ruske vojne agente sa eksplozijom u skladištu municije u kojoj su smrtno stradale dvije osobe.

XS
SM
MD
LG