Raul Kastro: Kraj jedne ere 1Raul Kastro Foto: EPA/Marcelino Vazquez

Raul Kastro (89) je saopštio da se povlači s funkcije lidera Komunističke partije Kube, te da rukovodstvo predaje mlađoj generaciji „punoj strasti i antiimperijalističkog duha“.

Nije imenovao naslednika, ali se pretpostavlja da će ga na čelu partije zameniti Migel Dijas-Kanel, koji je od njega 2018. preuzeo predsedničku funkciju.

Iako je bio očekivan, ovaj trenutak mnogi ocenjuju kao istorijski i simboličan, pošto prvi put posle šest decenija partiju ne predvodi neko s prezimenom Kastro.

Raul je na partijskom kongresu u petak u Havani, takođe, poručio da je njegova zemlja spremna za „dijalog s poštovanjem“ sa SAD, ali da ona neće prihvatiti obavezu da pravi „ustupke“ kada je reč o njenoj „spoljnoj politici i idealima“.

„Potvrđujem na ovom kongresu volju za uspostavljanje dijaloga s poštovanjem, novog oblika odnosa sa SAD, ne tvrdeći da se Kuba da bi to postigla odriče principa revolucije i socijalizma“, rekao je Kastro.

Agencije podsećaju da su 2015. istorijski susret Raula Kastra i tadašnjeg predsednika SAD Baraka Obame na marginama Samita Amerika u Panami mnogi ocenili kao otopljenje odnosa dve zemlje.

Sledeće godine je usledila istorijska poseta Obame Kubi.

Raul Kastro je na čelo Kube stupio 2006. kao privremeni predsednik, zamenivši svog starijeg brata Fidela, koji se povukao zbog zdravstvenog stanja.

Za zvaničnog lidera Kube je proglašen 2008. da bi mu u februaru 2013. počeo drugi petogodišnji mandat, koji će mu, kako je i sam najavio, biti i poslednji.

Iako je bio u senci starijeg brata, što mu, kako tvrde upućeni, nije smetalo, Raul je obavljao niz značajnih funkcija do stupanja na čelo države, uključujući i ministra odbrane.

Zajedno sa Fidelom je 1953. organizovao napad na vojne barake Monkada, pokušavajući da sruši diktatorski režim Fulgensija Batiste.

Nakon tog neuspelog napada braća Kastro su provela dve godine u zatvoru da bi potom otišli u Meksiko, gde su pripremali brod „Granma“ za revolucionarnu ekspediciju na Kubu.

Iskrcali su se 1956. Kažu da se Raul tokom tog perioda sprijateljio s Če Gevarom, koga je nakon toga upoznao s Fidelom. Gerila i braća Kastro su Batistu smenili 1959.

Kubance je tokom Raulovog predsedničkog mandata najviše obradovalo povećanje plata i penzija i ublažavanje restrikcija na upotrebu mobilnih telefona i kompjutera.

Trudeći se da unapredi proizvodnju hrane, neiskorišćeno državno zemljište je dao privatnim posednicima.

Raul Kastro je rođen 1931. u Olginu. Školovao se u Santijagu i Havani, gde se kao student pridružio komunistima. Sa suprugom Vilmom Espin, revolucionarkom koja je preminula 2007, ima četvoro dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari