Svet

0

Merkel zabrinuta stanjem Navaljnog

Autor: SA

Izvor: Beta, AP

Merkel zabrinuta stanjem Navaljnog

Izvor: Beta/AP Photo/Markus Schreiber, Pool, File

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je "izuzetno zabrinuta" stanjem ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji štrajkuje glađu u zatvoru.
U video obraćanju Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Merkelova je izrazila "veliku zabrinutost" stanjem Navaljnog i navela da "nemačka vlada, zajedno sa drugima, radi na tome da mu se pruži odgovarajuća medicinska nega".

"Veoma smo zabrinuti i pokušavamo da iskoristimo naš uticaj", rekla je Merkelova čija zemlja od novembra do maja predsedava Savetu Evrope, panevropskom organizacijom sa sedištem u Strazburu.

Merkel je takođe istakla "važnost" da je Evropski sud za ljudska prava (ECHR) zahtevao oslobađanje glavnog protivnika Kremlja.

"Imamo brojne sukobe sa Rusijom koji nažalost otežavaju naše odnose, ali ja sam uvek za nastavak razgovora", rekla je nemačka kancelarka.

Navaljni je 31. marta počeo štrajk glađu u znak protesta zbog uslova u zatvoru, optužujući zatvorsku upravu da mu ne dozvoljava posetu lekara.

On je uhapšen u januaru po dolasku u Rusiju nakon što se pet meseci u Nemačkoj oporavljao od trovanja za šta optužuje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Navaljni je osuđen na dve i po godine zatvora zato što je odlaskom na lečenje u Nemačku prekršio uslovnu kaznu iz 2014. godine.            

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR