Naslovna / Zdravlje

Trudnoća povećava rizik od stvaranja kamena u bubregu, otkriva nova studija

Priredio/la: I. V.|12:30 - 20. 04. 2021.

Novo istraživanje otkriva zašto tokom trudnoće nastaje kamen u bubregu, kako žena sazna da ima ovaj problem i kako pacijenti opisuju bol koji prati ovu bolest

kamen u bubregu trudnoća porođaj Drugi i treći trimestar su period kada se može otkriti kamen u bubregu Foto: Canva

Iako je poznato da se tokom trudnoće dešava nekoliko fizioloških i anatomskih promena, koje mogu da doprinesu  stvaranju kamena u bubrezima, dokazi o toj povezanosti su do sada nedostajali. Ali, istraživači klinike Mayo veruju da su sada utvrdili zašto dolazi do ove pojave, a svoju studiji objavili su u stručnom magazinu American Journal of Kidney Diseases.

Najrizičniji period pred porođaj

Posmatračka studija, koja je analizirala medicinsku istoriju bolesti skoro 3.000 pacijentica, u periodu od 1984. do 2012. godine, otkriva da trudnoća povećava rizik od pojave simptoma kamena u bubregu, po prvi put tokom života.  Vrhunac rizika je, kako kažu, neposredno pred porođaj, a zatim su simptomi sve učestaliji godinu dana nakon porođaja, iako se umereni rizik od razvoja kamena u bubregu nastavlja i nakon godinu dana od porođaja.

Bolan porođaj otkrije postojanje kamenja

Studija je obuhvatila 945 žena koje su prvi put doživele simptome kamena u bubregu i 1.890 ispitanica u kontrolnoj grupi iste starosne dobi. Cilj studije bio je da se utvrdi da li se rizik od simptomatskog kamena u bubregu prvi put povećava sa tokom trudnoće žene i da li rizik varira u različitim vremenskim periodima pre, tokom i posle trudnoće.

Sumnjali smo da će rizik od pojave kamena u bubregu biti visok tokom trudnoće, ali, bili smo iznenađeni da je rizik ostao visok i do godinu dana nakon porođaja. Takođe, ostaje blago povećan rizik od pojave kamena u bubregu i nakon godinu od porođaja. Ovo otkriće implicira da, dok se većina kamenja stvara tokom trudnoće, rano se otkrije da postoje zbog bolnog porođaja, a neki mogu da ostanu stabilni u bubregu, neotkriveni duže vreme pre porođaja – kaže dr Andrew Rule, nefrolog klinike Mayo i jedan od autora ove  studije.

Kamen u bubrezima može prouzrokovati značajne komplikacije

Simptomatski kamen u bubregu javlja se u jednoj na svakih 250 – 1.500 trudnoća, pokazuju istraživanja, i najčešće se javlja tokom drugog i trećeg tromesečja. Kamen u bubrezima, iako neuobičajen, može prouzrokovati značajne komplikacije, u rasponu od preeklampsije i infekcija urinarnog trakta do prevremenih porođaja i gubitka trudnoće. Dijagnoza kamena u bubregu tokom trudnoće može biti izazov, s obzirom na ograničene mogućnosti dijagnostičkog snimanja i brige zbog izloženosti zračenju trudnice – objašnjava dr Rule koji ističe da lečenje takođe može da bude  komplikovano zbog akušerskih problema.

Kalcijum iz urina, jedan od uzročnika

– Nekoliko fizioloških razloga može da bude razlog tome da trudnoća doprinosi stvaranju kamena u bubregu. Tokom trudnoće, kompresija uretera i opuštanje uretera zbog povišenog hormona progesterona mogu da prouzrokuju  zastoj urina u telu. Pored toga, povećano izlučivanje kalcijuma u ​​urinu i povišeni pH urina tokom trudnoće mogu dovesti do stvaranja kamena od kalcijum fosfata – kaže dr Charat Thongprayoon, nefrolog klinike Mayo i učesnik studije. A postojanje svesti, kako kaže, od većeg rizika od nastanka kamena u bubregu tokom trudnoće i postpartalnog perioda može da pomogne zdravstvenim radnicima da ponude dijagnostičke i preventivne strategije za žene.

Bol koji mnogi opisuju kao najgori

Opstrukcija mokraće zbog kamen u bubregu može da izazove bol koji neki pacijenti opisuju kao najgori bol koji su ikada doživeli. Tokom trudnoće, bubrežni kamen može izazvati ozbiljne komplikacije, a rezultati ove studije ukazuju na to da prenatalno savetovanje u vezi sa kamenjem u bubrezima može da bude opravdano, posebno za žene sa drugim faktorima rizika za pojavu kamena, poput gojaznosti, na primer – naglašava dr Thongprayoon.

Opšte prehrambene preporuke za sprečavanje nastanak kamena u bubregu uključuju visok unos tečnosti i ishranu sa malo soli. Stručnjaci klinike Mayo takođe preporučuju odgovarajući unos kalcijuma tokom trudnoće, od najmanje 1.000 miligrama dnevno, po mogućnosti iz dijetalnih izvora, kao što su mlečni proizvodi, a ne dodaci kalcijuma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo