20. april  2021. 12.00  | Izvor: Tanjug

Đilas: Evroparlamentarci naneli udarac dijalogu i pre početka

BEOGRAD -

Predsednik SSP Dragan Đilas nezadovoljan je pismom posrednika u međustranačkom dijalogu iz Evropskog parlamenta, jer su, kaže, njime naneli ozbiljan udarac tom procesu i pre nego što je počeo, i poručujući da je bolje da ga ni ne počinju, ako mu pristupaju sa idejom da se dogovore samo kozmetičke izmene.

Đilasu smeta što se u tekstu,kojim najavljuju početak sastanaka sa parlamentarnim strankama u okviru međustranačkog dijaloga, kako kaže veliča uloga srpskog parlamenta u kome, navodi, nema opozicije, a , kako tvrde, opozicioni političari, ali i profesori, glumci, novinarima, sudije, NVO sektor... "nazivaju fašistima, izdajnicima, lopovima", a slično se, kaže, govori i o poslanicima EP.

Zamera im i što se u tekstu, prema njegovim rečima, veliča uloga Ivice Dačića, "predsednika takvog parlamenta", kao i rezultati iz dijaloga 2019. godine koji Đilas naziva "lažnim", tvrdeći da nijedan rezultat tim razgovorima nije postignut.

Đilas u pisanoj izjavi navodi i da odgovornost za uspeh dijaloga nikako ne može biti podjednako na vlasti i opoziciji, već da on zavisi od toga da li će "Vučić prihvatiti da poštuje zakon ili će nastaviti da ga krši".

On je dodao i da su i do njega došle informacije da pojedini predstavnici zemalja EU govore kako opozicija hoće na izbore i samo joj treba neki minimalni ustupak kroz dijalog da bi opravdala takvu odluku, što, tvrdi, nije tačno, jer S SP, kaže, na "izborima koji nisu izbori" neće učestvovati.

Dijalog je, kaže, i poslednja šansa da se kroz dogovor o poštovanju zakona smanje tenzije u društvu i izbegne izlivanje narodnog nezadovoljstva na ulice, scenarija kojem se S SP protivi, jer, kažu, nosi opasnosti i potencijalne žrtve.

Ako do takvih događanja dođe, odgovornost će biti isključivo na vlasti i onima koji je podržavaju.

Tagovi
Broj komentara: 5

Bojana  20. 04. 2021. | 13:58
Sve je loše ako nije njegovo, a sačuvaj bože da svojoj državi da podršku.
Marko  20. 04. 2021. | 14:32
E sad Đilasu ne valjaju ni predstavnici iz Evropskog parlamenta, njemu izgleda valjaju samo ljudi koji ga bespogovorno prihvataju kao zvezdu vremena.
goran  20. 04. 2021. | 15:23
Đilas je poslednja osoba koja daje sebi za pravo da kritikuje nečiji rad. Osoba kojoj je interes jedino lični profit ne sme da dobije podršku naroda.
Sara  20. 04. 2021. | 21:58
Đilas zna samo da kuka i kritikuje. Umesto da izađe sa svojim programom za predstojeći period, neka pokaže kakve planove ima za Srbiju.
Dragan  21. 04. 2021. | 02:32
Izbori su po zakonu koje su doneli Tadić i Đilas te ne razumem što sada plaču kada su oni i kreirali izborne uslove.