20. april  2021. 11.53  | Izvor: Tanjug

Dveri: Rezoluciju o genocidu u NDH staviti na dnevni red

BEOGRAD -

Pokret Dveri pozvao je danas predsednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića da stavi na dnevni red sednice parlamenta predlog Rezolucije o genocidu u NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima, koji je nedavno predat Skupštini, ističući da je kultura sećanja na stradanje srpskog naroda u 20. veku ''preko potreban element obrazovanja mladih naraštaja''.

U saopštenju, koje potpisuje potpredsednik Dveri Ivan Kostić, navodi se da je kultura sećanja važna i kao prostor za proaktivnu međunarodnu aktivnost u cilju, kako se ističe, sprečavanja novih nesreća na Balkanu.

Kostić podseća da su poslaničke grupe Dveri i DS S u septembru 2017. godine predale predlog Deklaracije o genocidu nad Srbima Jevrejima i Romima u NDH koja, kako tvrdi, zbog nedostatka političke volje vladajućih partije nikada nije ušla u razmatranje.

Navodi da je tu inicijativu pokrenulo i Udruženje logoraša Jasenovac 2016. godine, kao i da je Odbor za dijasporu i Srbe u regionu 2016. godine uputio dopis tadašnjem predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću da se predlog Rezolucije stavi na dnevni red sednice Skupštine Srbije.