Diplomatija na Balkanu: Šta je to non-pejper i koliko je važan

Neobavezujući dokumenti koji mogu imati velike posledice nisu neuobičajen način komunikacije u međunarodnim odnosima.
Ilustracija
Ludovic Marin/Pool via REUTERS
Diplomatska komunikacija često je tajna (ilustracija)

Dokument koji nema naslov, datum, potpis, niti obavezu sprovođenja, a može ozbiljno uticati na međunarodne odnose iako mu samo ime kaže da - nije papir.

Non-pejper je forma diplomatske komunikacije koja je postala veoma važna jer se njome mogu pokrenuti teška pitanja, a da štetu ne trpi onaj ko ih pokreće.

„Neformalnost se vidi u tome što se non-pejper ne piše na memorandumu zemlje, mada na neki način bude potpisan, da bi se videlo iz koje diplomatske misije dolazi.

Otvorenost non-pejpera je u tome što njegov podnosilac nije ni na koji način obavezan onim što je u dokumentu napisano", kaže asistent na Fakultetu političkih nauka Marko Dašić.

Diplomatija na Balkanu: Rešenja koja se čekaju

Vode li primirja ka miru

Diplomatija na meniju: Kako hrana utiče na politiku

Ipak, u diplomatskoj praksi nekadašnjeg šefa jugoslovenske diplomatije Vladislava Jovanovića, non-pejper dokumenti imali su veliku težinu.

„To su stvari koje ne izgledaju posebno svečano, ali imaju efekta i zato ih ne bi trebalo potcenjivati.

Non-pejper često ima i puni politički smisao jer naglašava i potencijalne kaznene posledice, ako se neka akcija ne sprovede", kaže Jovanović.

Mediji na Balkanu spekulisali su prethodnih dana o postojanju tri non-pejpera kojima bi se uređivali odnosi u ovom delu Evrope.

Navođeno je da ti dokumenti potiču iz Ljubljane, Zagreba i Budimpešte, ali njihovo postojanje ili autentičnost nisu zvanično potvrđeni.

Šta je non-pejper?

Non-pejper se u diplomatskom svetu rodio tokom burnih 70-ih i 80-ih godina prethodnog veka.

„Non-pejper su izmislili Amerikanci, u pokušaju da ne formalizuju diplomatsko opštenje i da ga svedu na praktičnu, racionalnu meru.

To je garancija da se ono što se prenosi, saopštava onako kako je izraženo u non-pejperu i predaje se sagovorniku da bi on imao precizne tragove o onome što je čuo jer je pretpostavka da sagovornik ne mora uvek da bude dovoljno koncentrisan, moguće da ga tema ne privlači, pa nije sigurno da će tačno preneti svojim pretpostavljenima ono što je rečeno", kaže Vladislav Jovanović.

Upravo u tome, ovaj višedecenijski diplomata vidi dvostruku prirodu non-pejpera.

„Non-pejper je formalno neobavezan, ali sadržinski može biti veoma ozbiljna opomena i poruka.

Može da bude sumiranje usmenog razgovora da bi se olakšalo partneru da prenese svom pretpostavljenom, ali može da bude i značajna poruka sa predvidivim ili nepredvidivim porukama."

Vladislav Jovanović
BBC
Vladislav Jovanović u vreme kad je bio jugoslovenski ambasador u Ujedinjenim nacijama

Politikolog Marko Dašić kaže da je non-pejper srodan još jednom diplomatskom dokumentu - ed memoaru - ali da je neformalniji.

„Na ovaj način, diplomatski skrećete pažnju i podstičete diskusiju o nekom posebno osetljivom pitanju.

Sadržaj je važan, ali ne i obavezujući - ukazuje na moguće rešenje nekog pitanja", kaže Dašić.

Sovjetska hladnoratovska karikatura kao čestitka za 70 godina NATO

Da li izveštaji EU i SAD o stanju u Srbiji zaista mogu nešto da promene

Vuk Jeremić: „'Vakcinska diplomatija' - polje rivaliteta Kine i Zapada"

Mogu li se non-pejperom menjati granice?

Kada su se u javnosti pojavili navodni non-pejper dokumenti kojima su zvaničnici u Ljubljani, Zagrebu i Budimpešti pokazali interesovanje da se bave uređivanjem odnosa na Balkanu, regionalni lideri su u zvaničnim izjavama demantovali postojanje takvog dokumenta.

„Čini mi se da je uloga ovog non-pejpera bila u tome da bude probni balon za javnost.

Neke teme su otišle u zapećak, neke je pandemija sklonila sa dnevnog reda, i ovaj non-pejper može biti način da se one vrate u centar pažnje, bilo da je reč o pregovorima Beograda i Prištine ili statusu Dejtonskog sporazuma", kaže politikolog Dašić.

Janez Janša
Olivier Hoslet/Pool via REUTERS/File Photo
Slovenački premijer Janez Janša telefonom je uveravao lidere Bosne i Hercegovine da non-pejper koji bi menjao granice BiH - ne postoji

Za diplomatu Vladislava Jovanovića, debata nastala u javnosti i negiranje da dokument postoji mogući su zbog same definicije non-pejpera.

„Non-pejper ne obavezuje toliko jer uvek se tvorac može zaštititi tvrdnjom da to nije zvanični papir, već prenošenje ideje i inicijative.

To je više ispipavanje mogućnosti u rešavanju nekog pitanja."

Zbog svega toga, jasno je da granice na Balkanu neće biti menjane non-pejper diplomatskim komunikacijama.

Da bi se procenila realna snaga jednog takvog dokumenta, politikolog Marko Dašić smatra da je važno pogledati sadržaj dokumenta, ali i pošiljaoca.

„Politička snaga non-pejpera je vezana za njegovog podnosioca.

Takav dokument neposredno nikad ne proizvodi pravne i političke posledice, ali jeste kamenčić u mozaiku koji vodi i usmerava raspravu", zaključuje Dašić.

O čemu su pisani non-pejper dokumenti?

Nekadašnji jugoslovenski ambasador u Ujedinjenim nacijama kaže da je i sam dobijao non-pejper dokumenta.

„Američki ambasador mi je predao non-pejper u kome je SR Jugoslavija ultimativno opomenuta da će, u slučaju izbijanja oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji, za koje bi Jugoslavija bila odgovorna, Amerika uzvratiti bombardovanjem", seća se Vladislav Jovanović.

On kaže da je u njegovoj karijeri bilo i non-pejper dokumenata koji se nisu ostvarili.

„Američki ambasador u UN angažovao se da podstakne proces izbacivanja SR Jugoslavije iz UN i tako nanese još jedan politički udarac SRJ.

Non-pejper je predat mom sekretarijatu, zajedno sa predstavnicima tri bivše jugoslovenske republike - ali ta inicijativa nije uspela jer je naišla na otpor velikog broja zemalja."

Asistent na Fakultetu političkih nauka Marko Dašić kaže da je diplomatski Beograd često bio suočavan sa non-pejper dokumentima i navodi da su najčešće stizali upravo iz Vašingtona.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC