Važne informacije za sve koji su primili "Sinofarmovu" vakcinu VIDEO

U Srbiji je počelo prvo istraživanje o dejstvu svih vakcina koje su u primeni kod nas, a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima već imaju kompletne rezultate učinka "Sinofarmove" vakcine.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 20.04.2021.

08:25

Važne informacije za sve koji su primili
Foto:Shutterstock/M-Foto

Emirati su učestvovali i u trećoj fazi testiranja vakcine koja je u našoj zemlji najzastupljenija, a primilo ju je skoro tri četvrtine građana Srbije, takođe su počeli i sa proizvodnjom "Sinofarmove" vakcine i na svojoj teritoriji.

Podaci koji dolaze iz Abu Dabija su značajni za naše stručnjake, odnosno za dalji proces imunizacije s obzirom na to da je iz Kine stizalo vrlo malo informacija o njihovim istraživanjima.

Dobijeni podaci su veoma ohrabrujući za suzbijanje epidemije koronavirusa u našoj zemlji. Naučnici su došli do zaključka da, posle skoro dve nedelje od druge doze "Sinofarmove" vakcine ima više od 90 odsto efikasnosti u sprečavanju hospitalizacije u slučaju zaraze, 95 odsto u sprečavanju toga da oboleli koji je vakcinisan izbegne intenzivnu negu, a 100 odsto sprečava smrtne ishode.

Istraživanja su pokazala da je znatan pad obolelih posle druge primljene doze, a oni koji su se ipak zarazili imali su veoma blage simptome i nisu zahtevali bolničko lečenje.

"Vakcinacija smanjuje 93 odsto slučajeve hospitalizacije, za 95 odsto odlazak na intenzivnu negu, nije zabeležen nijedan smrtni slučaj kod ljudi koji su vakcinisani, a prošlo je dve nedelje od druge doze vakcine", saopštili su naučnici iz Emirata, a preneo je "Nešenal njuz" (National News) iz Emirata.

Dodali su da je dokazano da vakcina "Sinofarma" nudi imunitet i do 6 meseci, ali da su neophodna nova istraživanja po tom pitanju. Komplikacije koje se događaju nakon preležanog kovida 19 mogu da dovedu do otkazivanja različitih organa, stvaranja krvnih ugrušaka, kao i do drugih problema koji mogu da zahtevaju višemesečno lečenje, saopštili su istraživači iz Abu Dabija.

Već duže od mesec dana Emirati svakodnevno beleže oko 2.000 novozaraženih, ali oni svakog dana testiraju i do 250.000 osoba, pa je njihov procenat zaraženih manji od 1 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: