Vasilije Micić (©MN Press)
Vasilije Micić (©MN Press)

Kreće ono pravo: Micić i Larkin udaraju na Real, Vladimir protiv Vladimira, Trinkijeri u svom Milanu

Vreme čitanja: 6min | uto. 20.04.21. | 09:44

Počinje plej-of Evrolige

Kreće najbolji deo dosadašnjeg dela sezone Evrolige! Kreće ono pravo – broba za Fajnal for!Posle ligaškog dela osam timova prošlo je dalje i sada su spremni da se bore za završnicu. Pripema za ove utakmice uključuje mnogo strategije, treneri su analizirali protivnike i smišljali planove, biće zanimljivo videti kako će se teškaši pobiti na putu ka slavi. Večeras na terenu dve poslastice: Anadolu Efes čeka Real Madrid (19h), dok će Bajern Andree Trinkijerija gostovati Olimpiji u Milanu (20.45h).

Prvi mečevi četvrtfinala Evrolige igraju se 20. i 21. aprila, zatim 22. i 23. aprila, pa 27. i 28. Eventualne četvrte utakmice igrale bi se 29. i 30. aprila, a majstorice 4. maja. Serije se igraju na tri pobede.

Izabrane vesti

Prvi sudar plej-ofa uopšte biće onaj između Efesa i Reala. Uprkos veličini Kraljevskog kluba, mora se reći da je u ovom dvomeču Anadolu Efes favorit.

Efes je startovao slabo ligaški deo Evrolige, ali se polako, iz kola u kolo, pretvarao u moćnu mašinu nalik onoj iz prošle sezone. Čak je i trener Ergin Ataman pričao o tome kako sadašnji izgled i forma nadilaze igru tima iz prošle sezone, što samo poručuje Realu u kakvom je problemu u najavi.

"U plej-ofu treba da mislimo o svakoj utakmici pojedinačno i da učinimo da Real prihvati našu strategiju i filozofiju. Valter Tavares je sjajan ispod obruča. Usman Garuba raste kao igrač, Tompkins je efektivan na obe strane terena. Dobri su na perimetru, igraju dobro pik en rol. Moramo dobro da se branimo. Biće ovo teška serija", rekao je Ataman.

Generalno se smatra da je Efes oštećen onakvim prekidom prošle sezone, delovao je kao tim spreman da se okiti titulom prvaka Evrope, ali sada će Pivari imati novu šansu, sa prednosti domaćeg terena. Real sa druge strane juri neverovatnu 11. titulu prvaka Starog kontinenta.

Ako želite uspeh na najvećem nivou, onda bi trebalo da čuvate jezgro tima na više godina i Efes i Real su to sa dosta uspeha i uradili. Turski sastav već duže vreme računa na Šejna Larkina, Vasilija Micića, Krunoslava Simona, Adrijena Moermana, Brajanta Danstona, Rodriga Bobuu i Tibora Plajsa. Već tri sezone su na okupu. Sa druge strane su tu jako dugo Serhio Lljulj, Rudi Fernandez, Felipe Rejes, Džejsi Kerol, Trej Tompkins, Džefri Tejlor i Entoni Rendolf. Ostao je Kraljevski klub bez Gabrijela Deka (otišao u Oklahomu), ali je stigao Vensan Poarje.

"Igramo protiv sjajnog tima. Moraćemo da igramo našu najbolju košarku. Efes je prepoznatljiv tim, imaju igrače na svim pozicijama. Odlične visoke igrače unutra, sjajne defanzivce. Na nižim pozicijama igrače koji odlično igraju jedan na jedan. Dubok roster", rekao je Pablo Laso.

Postoje brojke koje kažu da bi moglo ovde da bude i brejkova, odnosno pobeda u gostima. Real je u toku ligaškog dela zabeležio 10 pobeda na strani, a izgubio samo sedam mečeva van Madrida. To mu je i pomoglo da uhvati poslednji voz i ukrca se u plej-of. Efes je još bolji u tom parametru - 11 pobeda na 17 utakmica.

U dva sudara Efesa i Real Madrida u toku sezone glavna udarna igla Pivara bio je Kris Singlton. Ukupno je sa njim na terenu Efes bio bolji za 27 poena od Kraljevskog kluba. Naravno, ništa ne bi mogao bez sjajnog Micića i Larkina. Kod Reala je u tim utakmicama najkorisniji bio iskusni Rudi Fernandez, praćen Tavaresom i Kerolom, piše Eurohups.

Vasilije Micić svakako zaslužuje posebnu pažnju pošto srpski košarkaš igra čak i na MVP nivou. Ove sezone u proseku daje 16,1 poen, a tome dodaje 2,6 skokova, pet asistencija i 1,2 ukradenu loptu. Ukupan indeks korisnosti mu je - 17,1 u proseku. Šutira 35,3% za tri i 56,4% za dva poena i neverovatno je važan za igru Efesa.

Videćemo i koliki će prostor dobiti mladi Tristan Vukčević koji sve više utiče na partije Real Madrida. Kao kada je bio jedan od igrača odluke u Klasiku protiv Barselone.

Efes je ove sezone bio drugi najbolji napadački tim sa 84 poena u prosekum dok je Real Madrid drugi u poenima gledajući poslednjih pet sezone (84,4 poena u proseku). Jasno je da bi ovde moglo da pršti i da je ideja za više poena uvek realna kada se budete kladili.

Foto: MN PressFoto: MN Press

Tim iz Milana se kao trostruki šampion Evrope vraža i plej-of prvi put od 2014. godine. Ni jedni ni drugi nisu bili u ovoj fazi u proteklih šest godina, pa će iskustvo biti stavka koja će i jednima i drugima nedostajati.

Međutim, dosta je pobednika u redovima Olimpije. Etore Mesina i Kajl Hajns su po četiri puta osvajali Evroligu, a Serhio Rodrigez dva puta. Naš Vladimir Micov je među igračima koji su ranije igrali barem jedan plej-of. Kod Bajerna ubedljivo najviše iskustva poseduje Džejms Gist.

"Čeka nas tesna serija, između dva tima koja su verovatno najviše iznenadila do sada. Bajern ima dobrog trnera, veoma su disciplinovana ekipa, na visokom defanzivnom nivou. Odlučivaće detalji, moramo da budemo strpljivi", rekao je Etore Mesina.

Olimpija jeste favorit u seriji, prednost domaćeg terena joj je u džepu, ali ako je nešto Bajern Andree Trinkijerija ove sezone pokazao, to je da je žilav poput ostajale šnicle i da niko ne sme unapred da ga otpiše.

Bavarce vodi nekoliko igrača. Najveći motor je Vejd Boldvin koji daje 15 poena po meču, a prati ga naš Vladimir Lučić sa 13,8 pena po utakmici. Dakle, biće to obračun dva Vladimira - Lučića i Micova. Lučić je uz sjajnog Rejnoldsa najbolji skakač ekipe (skoro pet uhvaćenih lopti po utakmici).

Milanovi navijači uživaju dok na terenu gledaju u isto vreme Điđija Datomea zajedno sa Šejvonom Šildsom, ali ih Etore Mesina ne forsira previše, već im daje oko 10 minuta u igri. Kod Bajerna su to Pol Cipser i Džejlen Rejnolds.

Mora se reći da je Bajern prošao kao bos po trnju kada je gostovao u Mediolanum forumu ove sezone, a Olimpija je tada slavila sa 75:51. Trinkijeri je tada posle utakmice izjavio da se njegov tim osramotio. Šta sada kaže?

"Slatka je sledeća stanica jer se radi o plej-ofu. Ponosni smo što smo deo toga. Milan je napravio tim za Fajnal for. Imaju mnogo iskusnih igrača i dosta talenta. Daćemo sve od sebe za ovaj izazov. Autsajderi smo kada se gledaju imena i za šta je drugi tim izgrađen. Tamo su igrači sa evroligaškim prstenjem, imaju sve", rekao je Trinkijeri u najavi meča.

I jedni i drugi su igrali vrlo dobro na domaćem parketu, a Bajern je tim sa najboljim skorom u mečevima kod kuće. Neće Milan sigurno želeti da dopusti brejk Bavarcima. Nemci su jedina ekipa koja je dobila 13 mečeva kod kuće u ligaškom delu Evrolige. A u dva od četiri poraza Bajern je pao tek posle produžetka. Jedna od tih utakmica bila je upravo protiv Milana.

Biće ovo posebna serija za Andreu Trinkijerija koji se vraća u rodni grad i igraće protiv svog tima u kom je počeo trenersku karijeru 1998. godine. Trinkijeri je u Olimpiji proveo šest sezona kao pomoćni trener.

Kajl Hajns iz Olimpije počeo je karijeru kod Trinkijerija koji ga je "otkrio", Vladimir Micov je sarađivao sa Italijanom u Kantuu, kao i Džef Bruks.

Kreću one prave borbe!

PAROVI ČETVRTFINALA EVROLIGE

(1) Barselona – Zenit Sankt Peterburg (8)

(2) CSKA Moskva – Fenerbahče (7)

(3) Anadolu Efes – Real Madrid (6)

(4) Olimpija Milano – Bajern Minhen (5)

RASPORED EVROLIGE – ČETVRTFINALA

PRVI MEČEVI

20. april:

19.00: Anadolu Efes – Real Madrid

20.45: Olimpija Milano – Bajern Minhen

21. april:

19.00: CSKA Moskva – Fenerbahče

21.00: Barselona – Zenit Sankt Peterburg

DRUGI MEČEVI

22. april:

19.00: Anadolu Efes – Real Madrid

20.45: Olimpija Milano – Bajern Minhen

23. april:

19.00: CSKA Moskva – Fenerbahče

21.00: Barselona – Zenit Sankt Peterburg

TREĆI MEČEVI

27. april:

21.00: Real Madrid – Anadolu Efes

28. april:

19.00: Zenit Sankt Peterburg – Barselona

19.45: Fenerbahče – CSKA Moskva

20.45: Bajern Minhen – Olimpija Milano

ČETVRTI MEČEVI*

29. april:

21.00: Real Madrid – Anadolu Efes

30. april:

19.00: Zenit Sankt Peterburg – Barselona

19.45: Fenerbahče – CSKA Moskva

20.45: Bajern Minhen – Olimpija Milano

PETI MEČEVI*

4. maj:

19.00: CSKA Moskva – Fenerbahče

19.30: Anadolu Efes – Real Madrid

20.45: Olimpija Milano – Bajern Minhen

21.00: Barselona – Zenit Sankt Peterburg

* u slučaju da bude potrebe

NAPOMENATermini su podešeni po srednjoevropskoj vremenskoj zoni.


tagovi

Vasilije MicićKK Real MadridAnadolu EfesKK Bajern MinhenArmani Milano

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara