Utopija? (©Shutterstock)
Utopija? (©Shutterstock)

Balkanska liga kao posledica tektonskih poremećaja u fudbalu?

Vreme čitanja: 3min | uto. 20.04.21. | 09:32

Florentino Perez kaže da je moguće

Običan svet je besan na bogate, smatra da samo žele više za sebe i da za druge ne mare. Bogati odgovaraju tvrdnjom da oni jedini zarađuju i time hrane sve ostale, dok oni sami grcaju u dugovima. Ko je u pravu? Verovatno je da je istina negde na sredini, ali činjenica je da fudbalski svet podrhtava od dana kada je najavljeno osnivanje Superlige.

Prvi čovek madridskog Reala i predsednik novoosnovanog takmičenja Florentino Perez ne krije da je plan da liga krene već od avgusta. Uefa i svi nacionalni šampionati se oštro protive i prete raznim sankcijama. Ali ako 12 najbogatijih klubova Evrope – minus Bajern i Pari Sen Žermen – isteraju svoje, kako će se ostali prilagoditi?

Izabrane vesti

Florentino Perez u intervjuu za Čiringito kaže: fudbal se menja, navike navijača se menjaju i klubovi i takmičenja moraju da se menjaju. Čak i kod nas na Balkanu. Pa kad priča o tome što bi Superliga imala 15 sigurnih učesnika, dok bi se samo njih pet menjalo, neuverljivo ubeđuje javnost da bi i tih pet imalo šansu da osvoji pehar. I tu dobacuje i do našeg regiona.

Zašto je oni (nestalni učesnici, prim. aut.) ne bi osvojili? Mogu da se bore da zauzmu jedno od tih mesta. Nešto bi moglo da sledi iza ovoga, da se napravili druga liga ili nešto slično. Uefa mora da razume da se fudbal promenio u Evropi i da postoje oni koji žele drugačije takmičenje. Čujem da Skandinavci kažu da žele da naprave ligu, Balkanci, zemlje Beneluksa... Žele promenu jer bismo umrli u ovoj trenutnoj situaciji“, rekao je Perez za Čiringito.

I šta god ko mislio, ovde je donekle u pravu. Većina klubova, čak i kod nas u regionu, načelno jeste za osnivanje regionalnih takmičenja, uz podršku Uefe naravno, samo što to ne smeju javno da kažu. Digao bi se kvalitet, konačno bi počelo da se zarađuje od TV prava, kojih će, ako se Superliga i osnuje, biti manje za nacionalne šampionate. Regionalna takmičenja mogla bi da budu spas. I kroz njih bi Crvena zvezda, Partizan, Dinamo ili ko već možda mogli toliko da narastu da se približe nekom Betisu, Laciju ili Vest Hemu, koji će ostati u Uefinoj Ligi šampiona ako se Superliga osnuje?

Ako se osnuje. I ako navijači dozvole regionalnu ligu. Istorija nas uči da neće. Ili bar neće kad je u pitanju bivša Jugoslavija, iako bi ona bila jedina zanimljiva, jer niko ne bi gledao večite protiv Levskog ili Kluža. A opet, ako Superlige krene, pa krenu i ti Skandinavci i zemlje Beneluksa... Rizikovali bismo da baš dobro zaostanemo.

Sa druge strane, ako nas je cela ova frka sa Superligom, prethodno i koronom, nečemu i naučila onda je to baš ova lekcija o značaju pravih navijača. Ne potrošača.


tagovi

Regionalna ligafudbalska regionalna liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara