Posle SNS i SPS, na razgovore idu SVM i PUPS 1Sastanak Bilčeka i Vučića Foto: Beta/Miloš Miškov

Predstavnici poslaničkih grupa Saveza vojvođanskih Mađara i Partije ujedinjenih penzionera danas (utorak) će razgovarati sa poslanicima Evropskog parlamenta koji su posrednici u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

Juče su sa evropskim posrednicima razgovarali zastupnici poslaničkih grupa SNS i SPS, i tada su, kako je objasnio predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, počele konsultacije u pripremnoj fazi međustranačkog dijaloga. Sa Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i Knutom Flekenštajnom razgovarali su šef poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević i poslanik te stranke Žarko Obradović, a prethodno su sa međunarodnim posrednicima razgovarali i šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović i njegova zamenica Sandra Božić.

Sutra (sreda) će na onlajn razgovore ići poslaničke grupe Jedinstvene Srbije Dragana Markovića i SDPS Rasima Ljajića, nakog koji su zakazani i sastanci sa predstavnicima manjina u Skupštini. Predviđeno je da razgovori poslanika EP i poslaničkih grupa budu završeni do četvrtka, 22. aprila.

Termin za razgovor danas imao je i Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića, ali je to odbijeno, budući da u SPAS-u ne žele da učestvuju u razgovorima o izbornim uslovima sa strancima.

Oni će sačekati da predsednik Skupštine u narednih desetak dana, kako je najavio juče u Skupštini, odredi datum za sastanak i razgovor onih političkih organizacija koji žele dijalog sa vlašću, ali ne u prisustvu stranaca.

Taj sastanak bi, kako mediji prenose, mogao da bude održan 26. aprila, a na njega će biti pozvan i predsednik Srbije. Osim SPAS-a, interesovanje za razgovor o izbornim uslovima samo sa vlašću iskazali su i DSS, SRS i DJB.

Nakon što evropski posrednici Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i dva bivša poslanika EP Eduard Kukan i Knut Flakenštajn završe razgovore sa strankama koje su u parlamentu, slede razgovori sa opozicionim partijama koje su van njega. A nakon toga, kako je juče rekao Dačić, 7. maja bi evroparlamentarci trebalo da razgovaraju sa njim i izveste ga o rezultatima sastanaka.

Tada bi, prema Dačićevim rečima, mogao biti postignut i dogovor o tome kada će dijalog biti nastavljen. Prema ranijim najavama, početak se očekuje u junu.

Ovih dana se puno polemiše o dinamici dijaloga budući da se očekivalo da počne i završi se mnogo ranije. Dačić je rekao da ta dinamika nije zavisila od njega, već od evropskim posrednika koji ne mogu da putuju.

On je pozvao sve partije da pripreme svoje platforme za dijalog. Dačić od dijaloga očekuje da svako iznese svoje predloge i da se dođe do najprihvatljivijih rešenja koja bi omogućila da svi učestvuju na izborima.

– Hendikep je što sve razgovori vode onlajn. Ali bitno je da svi imamu dobru volju i da se daju predlozi koji su održivi. Teško je postići opšti konsenzus, ali je važno zahtevi budu prihvatljivi i ne budu alibi za partijske nedostatke, kao i da se ne očekuje da Evropski parlament može da vrši pritisak da ti uslovi budu prihvaćeni – rekao je Dačić.

Jedna od evropskih posrednika Tanja Fajon je za portal nova.rs navela da je cilj da međustranački dijalog bude završen mnogo pre izbora, kako bi bilo vremena za sprovođenje neophodnih zakonskih i drugih promena u izbornim uslovima.

Prema njenim rečima, plan je da se sa opozicionim blokom razgovara krajem aprila, početkom maja. Izbori su najavljeni za najkasnije april sledeće godine. Međutim, spekuliše se da bi mogli biti i ranije, odnosno krajem ove godine.

Obradović za pregovore odmah

U isto vreme dok su u zgradi Skupštine trajale konsultacije predstavika EP i poslaničkih grupa lider Dveri Boško Obradović je podneo Skupštini, predsedniku Srbije i Evropskom parlamentu dokument sa predlogom da pregovori vlasti i opozicije počnu odmah i budu završeni najkasnije do juna, kako bi do izbora ostalo šest do devet meseci. On je predložio da na tim razgovorima, osim Dveri, učestvuju u ime opozicije Stranka slobode i pravde, Dosta je bilo, Narodna stranka i Demokratska stranka, a u ime vlasti Aleksandar Vučić, ispred SNS, i Ivica Dačić kao predstavnik SPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari