Aktuelno

Pevačica otvoreno o nošenju hidžaba i kako je biti muslimanka u šou-biznisu

Poznata pevačica SZA otvoreno je govorila o svom životu i problemima sa kojima se susretala.

Utorak, 20.04.2021.

08:56

Izvor: B92

Pevačica otvoreno o nošenju hidžaba i kako je biti muslimanka u šou-biznisu
Foto: Profimedia

Podeli:

Solana Imani Rou, poznata pod pseudonimom SZA američka je pevačica i kompozitorka. Rođena je u Sent Luisu, a kasnije se sa porodicom preselila u Nju Džerzi.

Ova talentovana umetnica, koja potiče iz muslimanske porodice, nedavno je za portal Muslim Girl govorila o svom odrastanju, neprijatnim iskustvima i teškoćama koje je preživela samo zato što je muslimanka.

"Prestala sam da nosim hidžab posle 11. septembra, jer sam bila preplašena. To je bilo, čini mi, se u osnovnoj ili na početku srednje škole", rekla je Solana.

Ipak, hidžab je počela da nosi u srednjoj školi, ali je naišla na psudu zajednice, zbog kako je navela, nedovoljne pobožnosti: "Govorili su mi - šta je sad ovo? Ne živiš život po pravilima i kako treba. Nisi ti baš neka muslimanka. Dozvoljavala sam da mi diktiraju ko sam."

U isto vreme, Solana je naglasila da su pripadici nemuslimanske vere često imali svoj stav o tome što je prekrivala glavu: "Nisam mogla da verujem da islamofobija nasumično odlučuje da sam potlačena jer pokrivam kosu."

Takođe je otkrila da je njena porodica bila žrtva zločina zbog svoje vere: "Neko je bacio ciglu na džamiju mog oca", prisetila se.

U razgovoru je istakla da je, kada je započela karijeru, osetila pritisak od diskografske industrije da se oblači manje skromno: "U početku dosta ljudi mi je govorilo kako misle da bi trebalo da izgledam i kako bi trebalo da se oblačim. Ali iz nekog razloga, nije me bilo briga."

Pevačica je nagovestila da bi ubuduće mogla da nosi hidžab: "Svirali smo u u Maleziji i Indoneziji i bilo je zaista utešno kad smo mogli da se pokrijemo za predstavu. Zapitam se tako da li bi trebalo ipak da ga nosim", kaže pevačica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.