MEGA ŠPIJUNSKA MREŽA JE POSTOJALA OD DRUGOG SVETSKOG RATA: Sada se možda raspada, i sve zbog dešavanja u Kini VIDEO
Foto: Shutterstock

drama

MEGA ŠPIJUNSKA MREŽA JE POSTOJALA OD DRUGOG SVETSKOG RATA: Sada se možda raspada, i sve zbog dešavanja u Kini VIDEO

Planeta -

Podržavajući zabrinutost Kine, novozelandska ministarka spoljnih poslova Nanaia Mahuta rekla je da je njenoj zemlji "neprijatno" zbog napora Saveza za razmenu obaveštajnih podataka Pet očiju da proširi svoj opseg na diktiranje politike.

Partnerstvo obaveštajnih agencija SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Australije i Novog Zelanda iz doba Drugog svetskog rata izdalo je poslednjih meseci zvanična saopštenja o mnoštvu pitanja vezanih za Kinu, uključujući navodna kršenja ljudskih prava protiv Ujgura i politička zbivanja u Hong Kongu.

Govoreći u ponedeljak na sastanku vladinog saveta Kine za Novi Zeland, Mahuta je rekao, "Poveli smo sa partnerima Pet očiju da nam je neprijatno zbog proširenja nadležnosti odnosa Pet očiju. Mnogo više bismo voleli da tražimo multilateralne mogućnosti da izrazimo svoje interese po brojnim pitanjima. "

"Novom Zelandu je bilo vrlo jasno da se ne poziva na Pet očiju kao na prvu tačku kontakta u razmenjivanju niza pitanja koja zaista postoje izvan nadležnosti Pet očiju", rekla je kasnije novinarima. "Mi ne favorizujemo takav tip pristupa. Ono što bismo više voleli je da tražimo drugu podršku u regionu koja može biti ili ne biti u tim zemljama. "

Kina, koja je najveći trgovinski partner Novog Zelanda, sa godišnjom dvosmernom trgovinom u vrednosti od oko 29,5 milijardi američkih dolara, više puta je kritikovala špijunski savez. Prošlog meseca, kinesko ministarstvo spoljnih poslova reklo je da je "Pet očiju preduzelo koordinisane korake da se udruže sa Kinom", nakon što su Australija i Novi Zeland objavili zajedničku izjavu o navodnim kršenjima prava u Sinđijangu.

Međutim, povremeno je Novi Zeland odlučio da deluje nezavisno od saveza. Na primer, u januaru Novi Zeland nije potpisao izjavu svojih partnera Pet očiju nakon izveštaja o masovnim hapšenjima u Hong Kongu. Umesto toga, Mahuta je kasnije izdao zasebnu izjavu. Tog meseca su Kina i Novi Zeland nadogradili sporazum o slobodnoj trgovini.

Možda je do javnog dodirivanja došlo prošlog meseca kada je Novi Zeland odbio da se pridruži saveznicima Pet očiju i drugima potpisivanjem saopštenja u kojem se kritikuje izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o poreklu pandemije Covid-19.

Takva odstupanja od norme podstakla su optužbe domaćih političkih protivnika, jastrebovih diplomatskih četvrti i delova medija da to ugrožava solidarnost saveza.

Primećujući da je zemlja tražila "predvidljiv pristup, putem diplomatije i dijaloga", Mahuta je rekao da će Vellington, međutim, i dalje privatno iznositi zabrinutost sa Kinom.

"Pitanjima kao što su ljudska prava treba pristupiti na dosledan, agnotičan način na zemlju ... Ponekad ćemo to činiti u saradnji sa drugima koji dele naše stavove, a ponekad ćemo delovati sami", dodala je ona.

Zanimljivo je da su Mahutini komentari usledili uoči očekivane posete njene australijske koleginice Marise Paine. U prvoj diplomatskoj poseti suseda otkako su granice ponovo otvorene, Paine će u sredu otputovati na Novi Zeland na sastanke sa Mahutom i premijerkom Džasindom Ardern.

Uprkos tome što je izrazio želju za ugodnijim radnim odnosima sa Kinom, Mahuta je takođe rekao da Novi Zeland želi da diverzifikuje svoju trgovinu i smanji oslanjanje na bilo koju zemlju.

Takođe se dotakla zabrinutosti oko dugoročnog oporavka pacifičkog regiona, pozivajući Kinu da više ulaže u multilateralne razvojne programe umesto da finansira zajmove za izgradnju infrastrukture.

Kina je potrošila najmanje 1,6 milijardi dolara pomoći i zajmova za region od 2011. godine, prema institutu Lovi, australijskom think tank-u.

"Nije tajna da postoji značajan nivo ekonomske ranjivosti širom Pacifika", rekao je Mahuta. "Sigurnost Novog Zelanda ulaže u Pacifik ... putem grantova, a ne zajmova."

"Ako smo zaista fokusirani na regionalnu stabilnost i mogućnosti, moramo da se borimo sa ovim posebnim izazovom. Nadam se da se može razgovarati sa onima koji žele da ulažu u region ", dodala je ona.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track