Analena Berbok za "novi početak" 1Foto: EPA-EFE/ ANDREAS Gora/ POOL

Nemački Zeleni su se dogovorili da na septembarskim saveznim izborima njihova kandidatkinja za kancelarku bude predsedavajuća stranke Analena Berbok.

Ona će predvoditi izbornu kampanju Zelenih, a ako ta stranka po prvi put u istoriji Nemačke bude predvodila vladu, Berbok će biti kancelarka. Kandidatura treba da bude potvrđena na kongresu Zelenih, ali to je samo formalnost, piše zeit.de.

U svom prvom govoru posle stranačke odluke, Berbok, kojoj je 40 godina, rekla je da se zalaže za politiku za čitavo društvo.

Kandidatura je „ponuda, poziv da našu šarenoliku, bogatu, snažnu zemlju vodimo ka dobroj budućnosti“, rekla je Berbok.

Vrtići bi, rekla je, morala biti lepa mesta, nega bi morala da funkcioniše, demokratija sposobna da se brani; zaštita životne sredine morala bi biti osnov budućeg blagostanja, slobode i bezbednosti – to bi bili principi „zelene“ vlade.

„Zalažem se za inovacije, za status kvo su nadležni drugi“, rekla je predsednica Zelenih. Kazala je da je njeno „najdublje uverenje“ da Nemačka „treba novi početak“.

Politika treba da ostane ljudska i empatična, rekla je Berbok. Podsetila je na nemačke inovacije: „Izumeli smo auto i bicikl“. Nemačka je revolucionisala svet energetike i za kratko vreme razvila vakcinu protiv kovida-19.

Berbok je rođena u Hanoveru, studirala je međunarodno pravo, majka je dvoje dece.

U Zelene se učlanila 2005, a od 2008. bila je referentkinja za spoljnu i bezbednosnu politiku pri klubu poslanika stranke u Bundestagu.

Onda se preselila u državu Brandenburg, gde je bila šefica Zelenih, od 2009. do 2013. Posle neuspešnog pokušaja 2009, članica Bundestaga postaje 2013. Za predsedavajuću stranke izabrana je 2018. glasovima 97 odsto birača, dok je drugi predsedavajući Robert Habek dobio 90 odsto.

Sa porodicom živi u Potsdamu, gde će joj najveći konkurent na izborima – za direktan mandat – biti socijaldemokrata Olaf Šolc, aktuelni ministar finansija.

Berbok i Šolc su do sada dvoje nominovanih kandidata za kancelara.

Stranke Unije – Hrišćansko demokratske unije (CDU) i Hrišćansko socijalne unije (CSU) – još se nisu dogovorile oko kandidata. CDU, koja je uvek davala kancelara, kandidovala je premijera Severne Rajne-Vestfalije Armina Lašeta, a CSU predsednika regionalne vlade Bavarske i partijskog lidera Markusa Zedera.

Rezultati anketa upućuju da su Zeleni, što se tiče saveznih izbora, na drugom mestu, iza CDU. Ali nastave li se svađe u Uniji, piše zeit.de, to bi se moglo promeniti i Berbok bi mogla da bude kancelarka u zeleno-crnoj (crna je boja CDU) vladi, ili bi to bila vlada „semafor“, uz još crvene socijaldemokrate (SPD).

Leva vlada, Zelenih, SPD-a i partije Die Linke (Levica) malo je verovatna, smatra se, zbog nedovoljnog koalicionog potencijala Levice. Vlada Unije i Zelenih imala bi stabilnu većinu u Bundestagu.

Zeleni se do sada nisu izjašnjavali s kim bi najradije u koaliciju.

Berbok je, međutim, rekla da bi njena stranka „najradije da predvodi vladu“.

Ona i Habek predstavljaju novu, pragmatičnu generaciju političara Zelenih koja je stavila tačku na frakcijske podele u stranci.

Na prigovore da nema iskustva u vladi, Berbok je rekla da bi, kada bi to bio glavni kriterijum, aktuelna velika koalicija CDU/SPD mogla da dobije novi mandat. To je, međutim, praktično isključeno zbog potonuća socijaldemokrata kao jedne od dve tradicionalne „narodne“, odnosno vodeće partije.

Analena Berbok se, kada je o etičkim pitanjima koja su deo kampanje reč, izjasnila protiv uvođenja usluge za asistirano samoubistvo. U jednom intervjuu je rekla da pripada evangeličkoj crkvi, ali da nije vernica – nije istupila iz nje jer su joj različite ideje ljudi, kazala je, veoma važne.

Vodeni topovi, pa torta

Zeleni su prvi put, za 40 godina koliko postoje, istakli kandidata za kancelara, ističe Bi-Bi-Si, dodajući da će istorijska biti i njihova uloga na izborima i zbog toga što će Berbok verovatno ostati jedina kandidatkinja za čelnu funkciju u vladi. „Nekada posmatrani kao gomila zabrađenih hipika u sandalama, Zeleni će verovatno biti deo sledeće vlade“, navodi britanski servis.

Berbok, piše, upoređuju sa mladim liderkama Novog Zelanda i Finske, a odluka o kandidaturi čuvana je „sa tajnovitošću Kremlja, ništa nije procurilo do formalne odluke u ponedeljak.“ „Novo rukovodstvo Zelenih u partiji je razvilo gvozdenu disciplinu i žeđ za vlašću na koju bi Bizmark bio ponosan“, ocenjuje se. „Svoje detinjstvo opisuje (Berbok) kao mešavinu vodenih topova i protesta i torte kod kuće posle toga, kombinaciju udobnog radikalizma srednje klase koja sumira današnju Zelenu partiju i objašnjava njenu sadašnju masovnu podršku“, konstatuje se u komentaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari