Dostupni linkovi

Putin će sudjelovati na summitu o klimi


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin sudjelovat će 22. aprila putem videolinka na međunarodnom summitu o klimi koji je sazvao njegov američki kolega Joe Biden, rekao je Kremlj.

"Vladimir Putin će predstaviti pristup Rusije u kontekstu uspostavljanja velike međunarodne suradnje za prevazilaženje negativnih posljedica klimatskih promjena, saopćilo je 19. aprila rusko predsjedništvo.

Ukupno će 40 svjetskih vođa sudjelovati na tom videoskupu 22. i 23. aprila, koji treba označiti povratak Washingtona u borbu protiv klimatskih promjena nakon povlačenja za vrijeme predsjedništva Donalda Trumpa.

Biden je krajem marta pozvao Putina i kineskog predsjednika Xija Jinpinga da sudjeluje na summitu. Kineski predsjednik još nije potvrdio sudjelovanje.

Pozitivan odgovor Rusa dat je u jeku porasta tenzija između Rusije i Zapada koji se sukobljavaju po više međunarodnih pitanja, posebno oko Ukrajine, kao i oko slučaja zatvorenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Klima se pojavljuje kao jedna od posljednjih mogućih oblasti suradnje Moskve i Washingtona.

Prema mnogim znanstvenicima, Sibir i ruski Arktik su među oblastima najizloženijim klimatskim promjenama na svijetu. Tu su posljednjih godina zabilježeni rekordna toplota i ogromni požari.

Početkom marta Moskva i Washington su već naglasili da su ponovo uspostavili suradnju o klimi sa novom američkom administracijom.

XS
SM
MD
LG