Dostupni linkovi

MUP Srbije: Ispitaćemo postupanje policije prema maloletniku


Romsko naselje Mali Leskovac, ilustracija
Romsko naselje Mali Leskovac, ilustracija

Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije ispitaće postupanje službenika Policijske stanice Brus povodom navoda o zlostavljanju maloletnika, saopštio je MUP 18. aprila.

MUP je u saopštenju naveo da će biti ispitano postupanje policije povodom pritužbi Romskog centra za žene i decu Daje o zlostavljanju tog deteta.

"O događaju je obavešten tužilac za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu, koji se izjasnio da im se nakon razgovora sa maloletnikom, dostavi izveštaj", navodi se u saopštenju MUP.

Zaštitnik građana saopštio je prethodno da je posle saznanja iz medija da je dete romske nacionalnosti zlostavljano nakon privođenja u policijsku stanicu u Brusu i da se onesvestilo, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada MUP-a.

Zaštitnik građana zatražio je da MUP-a u roku od 15 dana dostavi informacije i dokumentaciju o tome šta je preduzeto da se provere navodi o mogućem prekoračenju ovlašćenja policijskog službenika u Brusu, kao i o merama koje su preduzete ukoliko je utvrđena njegova odgovornost.

Nevladin Romski centar za žene i decu "Daje" saopštio je 18. aprila da je dečak romske nacionalnosti D.V. (16) nakon privođenja u policijsku stanicu u Brusu tog dana pretrpeo zlostavljanje, usled kojeg se onesvestio.

Kako se navodi u saopštenju te organizacije, maloletnik je u stanju bez svesti prebačen u Hitnu pomoć u Brusu.

Članice Romskog centra "Daje" zahtevale su da unutrašnja kontrola što pre ispita okolnosti i utvrdi odgovornost za zloupotrebu službenog položaja nad maloletnim detetom.

XS
SM
MD
LG