Najnovije vesti
Vesti Beograd
Sat parkiranja od 1 do 3 dinara, a PARKING MESTA IMA GDE HOĆEŠ! Pamtite li ovakav Beograd? (FOTO)

Sat parkiranja od 1 do 3 dinara, a PARKING MESTA IMA GDE HOĆEŠ! Pamtite li ovakav Beograd? (FOTO)

Jedne davne srede, 22. oktobra 1975. godine, u 9 časova, Beograd, tada evropska prestonica u prosperitetu, dobio je u najužem centru grada, prvu višeetažnu natkrivenu garažu. Na Obilićevom vencu svečano je pušten u rad objekat, koji je, po tadašnjim kriterijumima, bio najmodernija garaža u regionu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Garaza Obilicev venac 1975 godine Foto: JKP Parking servis / Ustupljene fotografije
Garaza Obilicev venac 1975 godine

Garaža „Obilićev venac“ izgrađena je za svega 6 meseci, imala je 4 nivoa i 480 parking mesta.

Sat parkiranja od 1 do 3 dinara

Sat parkiranja koštao je jedan, dva ili tri dinara, u zavisnosti od doba dana kada je vozilo parkirano – do 15 časova, od 15 do 21 časa ili posle toga. Pretplata za garažu za građane iznosila je 600 dinara mesečno, a za pravna lica 1.000 dinara.

Početkom sedamdesetih godina prošlog veka Beograd je imao duplo manje stanovnika nego danas, tek nešto više od milion. Shodno tome, i broj registrovanih vozila bio je značajno manji.

Po statistikama, u Beogradu je 1973. godine registrovano čak 4 puta manje vozila nego danas, tek nešto više od 150.000 automobila. Parkiranje u Beogradu je bilo dozvoljeno svuda, a vozači su vodili računa o tome da ostavljaju svoje ljubimce tako da ne smetaju ni drugim vozačima, a ni pešacima.

Garaza Obilicev venac posle nadogradnje 1978. godine
Foto: JKP Parking servis / Ustupljene fotografije
Garaza Obilicev venac posle nadogradnje 1978. godine

Kako je broj automobila iz godine u godinu rastao, tako su se povećavali i zahtevi i potrebe vozača za većim brojem parking mesta u najužem centru grada. Zbog toga je garaža „Obilićev venac“ 1978. godine nadograđena sa još dva nivoa i tada je imala ukupno 620 parking mesta.

S godinama koje su prolazile, garaža „Obilićev venac“ postala je „pretesna“, a i zub vremena je učinio svoje. Temelji su popustili, metalna konstrukcija i noseći stubovi korodirali i kompletna rekonstrukcija postala je preko potrebna.

Prva natkrivena garaza u Beogradu
Foto: Parking servis / Ustupljene fotografije
Prva natkrivena garaza u Beogradu

I tako je prva natkrivena beogradska garaža, posle nešto više od 40 godina od izgradnje, u 2017. godini, dobila svoj novi izgled. Osim što je nadograđena sa još četiri polunivoa, dobila je i novu ekološku fasadu. Brojne svetske inovacije iz oblasti parkiranja implementirane su tokom rekonstrukcije garaže, pa je garaža „Obilićev venac“ sa razlogom konkurisala za prestižne nagrade i sertifikate.

Prva "zelena garaža" u Evropi

Te 2017. godine, garaža je dobila ne samo 200 novih parking mesta, već i adut kojim se Beograd može pohvaliti svetu. Garaži „Obilićev venac“ izdat je 2018. godine Parksmart sertifikat i ona je postala prva „zelena garaža“ u Evropi. Kriterijume za dobijanje ovog sertifikata, u tom trenutku, ispunjavalo je samo 17 garaža na svetu.

Garaža Obilićev venac sa dva nadogradjena nivoa
Foto: Parking servis / Ustupljene fotografije
Garaža Obilićev venac sa dva nadogradjena nivoa

Na konkursu Evropske parking asocijacije (EPA) garaža „Obilićev venac“ je 2019. godine dobila prvu nagradu u kategoriji najbolje rekonstruisane garaže. Reč je o konkursu za najveća dostignuća u parkiranju, koji EPA objavljuje na svake dve godine u pet kategorija. U konkurenciji 40 garaža iz zemalja Evropske unije, beogradska garaža bila je jedini predstavnik van granica EU.

Posle nadogradnje 2017. godine
Foto: JKP Parking servis / Ustupljene fotografije
Posle nadogradnje 2017. godine

Garaža „Obilićev venac“ danas ima solarne panele sa elektranom, LED osvetljenje sa senzorima pokreta, punjače za vozila na električni pogon, parking mesta za bicikle, kante za 6 različitih kategorija otpada, zonu za performanse i izložbe, besplatan internet za korisnike.

Pročitajte još

Parkiraj i preuzmi bicikl

Prilikom rekonstrukcije garaže „Obilićev venac“, razmišljanje i sam koncept parkiranja okrenuti su, pre svega, ka korisnicima. Sve što je urađeno je u službi korisnika. Po prvi put od izgradnje garaže, 1975. godine, ugrađen je lift za korisnike. Na pešačkim koridorima korisnici slušaju prijatnu muziku, a na raspologanju im je i alat za popravku bicikala. Otišlo se i korak dalje. Vozači u garaži parkiraju svoj automobil, a zatim mogu da, potpuno besplatno, preuzmu četiri bicikla - dva za odrasle i dva dečja.

Garaža posle rekonstrukcije 2017. godine
Foto: Parking servis / Ustupljene fotografije
Garaža posle rekonstrukcije 2017. godine

Dajući primer drugima, ostvarujući i misiju i viziju, garaža „Obilićev venac“ postavila je kriterijume za izgradnju svih narednih garaža u Beogradu.

Pratite nas i lajkujte! Beograd na Blic.