ČELNICA KAKVU NEMAČKA ŽELI Bivša trampolinistkinja stremi visoko u politici: Da li će Analena Berbok naslediti Merkelovu?
Foto: EPA/ Andreas Gora / POOL

zeleni izabrali

ČELNICA KAKVU NEMAČKA ŽELI Bivša trampolinistkinja stremi visoko u politici: Da li će Analena Berbok naslediti Merkelovu?

Planeta -

Angelu Merkel bi nakon saveznih izbora 26. septembra na kancelarskom položaju mogla da nasledi kancelarka. Zeleni su svoju kopredsedavajuću Analenu Berbok imenovali kandidatkinjom za tu poziciju.

Reč je o očekivanoj i razboritoj odluci jer će sve ostale stranke imati muškarce kandidate. Žensko vođstvo se u Nemačkoj u "eri Merkel" pokazalo uspešnim, a taj trend se može pratiti i na globalnom nivou, da pomenemo samo Džasindu Ardern koja uspešno vodi Novi Zeland. Zeleni su ovom odlukom pokazali političku zrelost. Muškarac-predsednik Robert Habek ima harizmu, ali deluje manje posvećeno zadatku. Analena Berbok, dobitnica bronzane medalje na nacionalnom prvenstvu u vežbama na trampolini, obrazac je čelnice kakvu Nemačka želi: posvećena poslu, usredsređena na zadatak, sklonija da traži savete stručnjaka. Habek je filozof sklon definisanju ideja koje zatim prepušta drugima da razrađuju.

Zeleni su stranka koja se zalaže za rodnu ravnopravnost i stoga je bilo razumljivo da izaberu Berbok. Habek može da računa na neko ozbiljno ministarsko mesto. Ako Berbok (40), koja je znatno mlađa od ostalih, muških kandidata, osvoji kancelarski položaj, biće druga po redu kancelarka iz Istočne Nemačke. Njena izborna jedinica je Potsdam gde će se nadmetati sa SPD-ovim kancelarskim kandidatom Olafom Šolcom.

CDU - CSU gubi podršku

Zeleni su trenutno najbolje pripremljena stranka za izbore. Pre mjesec dana ostvarili su moćnu pobedu na izborima u saveznoj državi Baden-Virtemberg i solidan rezultat na izborima u državi Rajnland-Pfalc. Vladajuća Unija (dve sestrinske stranke, Hrišćanski demokrati - CDU - koji nastupaju u celoj Nemačkoj i Hrišćanski socijalisti - CSU- koji izlaze na izbore u Bavarskoj) izgubila je podršku biračkog tela koju je imala tokom cele pandemijske godine. Delom zbog problema sa vakcinacijom, delom zbog skandala oko provizija u kupovini zaštitnih maski, a delom zbog činjenice da je stanovništvo postalo svesno da glasajući za CDU više ne glasa za Angelu Merkel koja se nakon izbora u septembru povlači iz politike. CDU/CSU prema poslednjim anketama mogu da računaju na 28 odsto podrške, a Zeleni na 21-22 odsto.

Ovi potonji sada imaju utvrđenu kandidatkinju, njihova je politika definisana: zelena tranzicija, nastavak zaduživanja ako je potrebno, proevropska politika, čvršći stav prema Rusiji i Kini. Na tom pozitivnom talasu mogu, uz mudru kampanju, da računaju na drugo mesto na izborima iza CDU/CSU-a. Razlika ne bi trebalo da bude prevelika. U takvim okolnostima postaju stranka koja određuje sastav vlade jer Unija može da računa samo na liberale (FDP) kao partnera, a oni su na oko 11 odsto što je premalo. Sa SPD-om više neće.

Zeleni, ako Unija skrene udesno, imaju još dve mogućnosti: koaliciju sa SPD-om i FDP-om, koja bi prema anketama imala dovoljno glasova za većinu u donjem domu parlamenta, Bundestagu. Druga je sa SPD-om i Die Linke, Levicom, strankom koja zagovara radikalno leve stavove, na granici dovoljnog broja zastupnika. Zeleni bi u te dvije opcije bili vodeća stranka ali bi im u prvoj FDP bio problematičan partner zbog odnosa prema zaduživanju i tržištu (Zeleni bi hteli jaču regulativu posebno kad je reč o tržištu rada), a u drugoj Die Linke čija radikalna struja i dalje tvrdi da želi da uništi kapitalizam. Pravi izazov za Analenu Berbok.

Borba između Lašeta i Zedera

Unija još uvek nije odabrala svog kandidata, a borba između Armina Lašeta, predsednika CDU-a i Markusa Zedera, predsednika CSU-a, i dalje traje. Ovaj potonji je dobio podršku ogranka mladih, bolje stoji u anketama, ali Lašet se ne da: dva puta je Uniju na izbore vodio CSU i oba puta su ih izgubili. Zeleni mirno čekaju razvoj događaja. Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track