19. april  2021. 14.55  | Izvor: Tanjug

Odbor usvojio uvećanje sredstava za subvencije u agraru

BEOGRAD -

Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije usvojio je danas predlog rebalansa republičkog budžeta koji se odnosi na uvećanje sredstava kojima raspolaže Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u iznosu od 5,508 milijardi dinara.

"Najveći deo ovog iznosa, odnosno blizu 4,9 milijardi biće usmeren Upravi za agrarna plaćanja na ime subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje, 490 miliona dinara dobiće Republička direkcija za vode i 70 miliona Direkcija za nacionalne laboratorije", rekao je obrazlažući predlog državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović.

Naglasio je da je ovo povećanje budžetskih sredstava Ministarstva za 10 odsto, čime se stiglo do zakonom propisanih pet odsto učešća namenskih sredstava za poljoprivredu u budžetu.

setva,, njiva,, traktor,, zemlja,

Član Odbora poslanik Milija Miletić naglasio je da je su ova sredstva dobijana na uporno insistiranje tog skupštinskog tela da se proizvođačima obezbedi novac za podsticaje, kako bi im bila isplaćena dugovanja za prethodne tri godine.

"Veliki broj proizvođača sa jugoistoka Srbije koji su u teškom položaju, očekuju da bi platili poreze i doprinose, ovim će se to konačno rešiti", rekao je Miletić.

Predsednik Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević tražio je da se izmene uredbe koje se odnose na podsticaje za mlade poljoprivrednike i za osiguranje useva od grada.

"Svako ko je zaposlen u opštini ili fabrici može da registruje gazdinstvo na 50 ari zakupljene zemlje i da dobije 13.000 evra bespovratno. Na taj način niste napravili mladog poljoprivrednika, nego mladog špekulanta. Zamislite kako se osećaju drugi proizvođači koji dve godine ne mogu da dobiju povraćaj sredstava da bi platili obaveze kad gledaju nekog komšiju koji ovako dobije pare", rekao je Rističević.

On je zaključio da zbog toga poljoprivrednici neće da budu ljuti samo na vlast, nego na državu.

"To da zabeležiš lepo za ubuduće Mahmutoviću, a ako bude trebalo mi ćemo da protestujemo zato što pravite fiktivne poljoprivrednike i fiktivna gazdinstva. Ili ćete raditi ili ćemo da biramo neke druge državne sekretare i ministra. Mislite, mi vas birali pa vam se udvaramo, neće da može", bio je oštar Rističević.

Mahmutović je negodovao zbog načina obraćanja predsednika skupštinskog Odbora, ali je potvrdio da je početkom godine Ministarstvo dugovalo poljoprivrednicima za različite vrste podsticaja 10,8 milijardi dinara.

On je rekao da su bili stvoreni svi pravni i drugi uslovi za isplatu tih sredstava, ali da nije bilo novca.