Frilenseri traže od Dačića da prisustvuju sednici Skupštine

Udruženje radnika na internetu poslalo je zahtev predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću da prisustvuje na predstojećoj sednici parlamenta, na kojoj će se raspravljati o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o obaveznom socijalnom osiguranju.
Frilenseri traže od Dačića da prisustvuju sednici Skupštine
Foto: 021.rs
O ovim zakonima u Narodnoj skupštini raspravljaće se na predlog Vlade Srbije, posle višemesečnih protesta frilensera.
 
Iz Udruženja u pismu navode da je cilј izmena koje je predložila Vlada regulisanje poreskih obaveza za osobe koja prihode dobijaju iz inostranstva, za frilensere (za period od 1. januara 2015. do 30. septembra 2021), kao i utvrđivanje poreske obaveze za period od 1. oktobra 2021. do donošenja Zakona o fleksibilnim oblicima rada, koji će ubuduće regulisati prava i obaveze tih osoba.
 
Udruženje apeluje da im se dozvoli obraćanje u Skupštini kako bi pojasnili koji je put do rešenja.
 
"Želimo da damo priliku poslanicima da prepoznaju vrednost ovih mladih lјudi i pomognu da opstane jedna od retkih zdravih grana privrede koja se razvila bez ikakve pomoći države i kojoj treba omogućiti da se održi u životu i nastavi da raste. To se može učiniti samo pravilnom i dobrom analizom prirode posla i nalaženjem adekvatnog poreskog tretmana za tu vrstu radnika, kao što su to već učinile zemlјe u okruženju", stoji u zahtevu.
 
Oni dodaju i kako žele da ukažu na to na koji način se tim izmenama i dopunama po predlogu Vlade, navedeni problem ne rešava već samo uvećava.
 
U zahtevu su ocenili da su legitimno i jedino reprezentativno udruženje u Srbiji koje se bavi problemima radnika na internetu, zastupajući njihove interese.
 
"Smatramo da je prisustvo sednici i obraćanje poslanicima Narodne skupštine neophodno u demokratskom društvu kao što je naše i da se na taj način uvažava svrha zbog koje Narodna skupština kao zakonodavna institucija postoji", naveli su u zahtevu Dačiću.
  • Ovo-je-Srbija

    19.04.2021 16:34
    Pitanje
    A gde su ti struci ostvarivali zdravstveno osiguranje. Ko je za njih uplacivao doprinose? Ja znam jednog koji zaradjuje toliko da je za nekoliko godina zaradio stan a zdravstveno je ostvarivao kao nezaposleno lice.
  • Noj(e)

    19.04.2021 15:22
    Kuda plovi ovaj brod
    Bravo ljudi! Koristite institucije za ono čemu su i namenjene, pokažite kako se razgovara, pregovara i obrazlažu problemi.
  • Rz Brzotrz

    19.04.2021 15:06
    Srbija ima gomilu frilensera i pre vise od 5 godina je dobila sposobnost da vidi sva njihova primanja.

    1. Mogla je tada reci eeej postoji zakon i morate placati poreze. Ne, niko to nije rekao.

    2. Mogla je sesti, napraviti analizu ove oblasti, konsultovati strucnjake i napisati zakon sa kojim bi i drzava i frilenseri bili zadovoljni. Ovo tek niko nije imao nameru da uradi. Naravno dovoljno je bilo samo pogledati vec gotove zakone u nasoj okolini i Eu i preuzeti Ok i proverene stavke. Cak i to Kosovo ima izuzetno jednostavno i korektno resen problem frilensera.

    Ali ne, drzava je znala da ne postoji zakon iz tacke 1, te je izabrala da nista ne radi 5 godina, a onda je uzela najpriblizniji zakon, prilagodila ga i sada trazi od frilensera 5 godina unazad novac, cak i za PIO i zdravstveno na koje frilenseri po tom zakonu nemaju prava. Najgora stvar po meni je sto su to vecinom mladi, skolovani i obrazovani ljudi i da ih na ovaj nacin drzava prosto tera da odu iz Srbije.

    Po meni plan je da svi frilenseri postanu pausalci, da ih razvrstaju po oblastima i onda pojedinacno ce svima polako dizati poreze t.j. gledace se kao i uvek samo interesi vlasti a narod ko... Naravno tu ce se omastiti banke jer ce pored provizije zaradjivati na na kursnim razlikama, strani investitotri jer ce dobiti kvalitetnu radnu snagu i vise subvencija, botovi jer su napisali milion komentara "porez mora da se plati", gomila raznih rukovodioca koji su ovo osmisljavali ce napredovati u sluzbi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija