Delegacija Skupštine Srbije na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope do 22. aprila 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Delegacija Skupštine Srbije počela je danas učešće na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koja se u onlajn formatu održava do 22. aprila.

Povodom nemačkog predsedavanja Komitetom ministara, tokom zasedanja poslanicima će se obratiti nemačka kancelarka Angela Merkel, državni ministar za Evropu Mihail Rot i ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

Parlamentarnoj skupštini obratiće se i predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, predsednica Moldavije Maja Sandu i generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Skupština će razmotriti izveštaj „Očuvanje nacionalnih manjina u Evropi“ koji je sačinila članica srpske delegacije Elvira Kovač, kao izvestilac Komiteta za jednakost i nediskriminaciju.

Na dnevnom redu prolećnog zasedanja biće razmatrana vizija Parlamentarne skupštine o strateškim prioritetima Saveta Evrope, a održaće se i zajednička rasprava o ljudskim pravima i potrebi za izbornom reformom u Belorusiji.

Skupština će raspravljati i o radu OECD-a na oporezivanju digitalne ekonomije, diskriminaciji osoba sa hroničnim i dugotrajnim bolestima, postmonitoring dijalogu sa Crnom Gorom i evropskoj politici prema dijaspori.

U okviru hitne procedure, na dnevnom redu Skupštine naći će se i rasprave o „hapšenju i pritvaranju Alekseja Navaljnog“ i o „funkcionisanju demokratskih institucija u Turskoj“, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

U Stalnoj delegaciji Skupštine Srbije su Ivica Dačić, Aleksandra Tomić, Dubravka Filipovski, Biljana Pantić Pilja, Zoran Tomić, Elvira Kovač i Enis Imamović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari