BiH

U TK učenici ponovo u klupama, neki se nemušto pobunili

U TK učenici ponovo u klupama, neki se nemušto pobunili
Foto: N.N. | U TK učenici ponovo u klupama, neki se nemušto pobunili

TUZLA - Učenici osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu u grupama su se danas vratili u školske klupe.

Vlada Tuzlanskog kantona je prošle sedmice usvojila Naredbu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona kojom se djeca vraćaju na klasični model obrazovanja. 

Od Ministarstva obrazovanja i nauke je zatraženo da nastavu na univerzitetima, visokoškolskim ustanovama, u srednjim školama i osnovnim školama  organiziraju na način kako je bila realizirana u periodu prije uvođenja online nastave, a predškolske ustanove i ustanove za rad sa djecom sa posebnim potrebama, nastavljaju sa radom.

"Sva djeca u osnovim i srednjim školama neće se istovremeno vratiti u školske klupe nego će nastaviti po modelu da tamo gdje je 16 i više učenika, dijele se na grupe. Jedna grupa odmara sedmicu kod kuće i prati nastavu, a druga direktno u školskim klupama“, pojasnio je Elvis Baraković, ministar obrazovanja TK.

Po njegovim riječima, pratit će se epidemiološka situacija pojedinačno u školama. Ukoliko u toj školi bude pogoršana epidemiološka situacija, učenici prelaze na online model nastave. Za mnoga buduća zanimanja, klasična nastava je jedini izlaz poput zanatskih zanimanja. Tako se  u školu danas vratio i Alija Mečić, učenik prvog razreda Srednje mašinske škole u Tuzli.

"Veoma je značajno da se vratimo u školu jer ja sam upisao smjer zavarivač. Treba nam ta praksa. Pola časova smo već izgubili i veoma nam je značajno da se vratimo u školu", ističe ovaj srednjoškolac.

Sa druge strane, ne misle svi isto. Na odluku Vlade reagovale su određene grupe učenika te poslale veoma nejasno i nepismeno saopštenje medijima koje je izazvalo zgražavanje javnosti ali i pokazalo poražavajuću činjenicu koliko su nepismene današnje generacije učenika.

Oni, između ostalog, nemušto i nejasno zahtjevaju online nastavu za učenike od šestog do devetog razreda osnovnih škola te od prvog do četvrtog srednjih škola. Isto tako traže i ukidanje eksterne mature za srednje i osnovne škole. Inače, izaći će na proteste. Osim toga pokrenuta je i online peticija za vraćanje online nastave.

"Svako mišljenje mi ćemo razmotriti ali odluke donosi Vlada TK na osnovu odluka struke. Ono što oni preporuče, mi ćemo ispoštovati", rekao je Baraković.

Inače, epidemiološku situaciju U TK u proteklih sedam dana karakterizira stabilnost, uz blagi porast oboljelih i procenta pozitivnih u odnosu na broj testiranih osoba na korona virus, rečeno je na današnjem sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19. U UKC-u Tuzla trenutno je hospitalizirano 250 pacijenata.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove tokom proteklih sedam dana izvršila 285 inspekcijskih nadzora, te su kao glavni problem istaknute aktivnosti oko izbora za organe mjesnih zajednica u Banovićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije