Vulin: Saobraćajna policija će od srede 24 časa meriti brzinu u okviru akcije Road pol 1Foto: Beta/ MUP SRBIJE

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin apelovao je danas na vozače da budu odgovorni prema sebi i drugima i poštuju ograničenje brzine kretanja, upozorivši da više od polovine stradalih u saobraćajnim nezgodama pogine upravo zbog nepoštovanja ograničenja kretanja na putevima, saopštio je MUP.

„U 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije Road pol, među kojima je i Srbija, ove nedelje će posebna pažnja biti posvećena svim prekršajima koji su vezani za prekoračenje brzine“, rekao je Vulin koji je na beogradskoj opštini Čukarica sa direktorom Agencije za bezbednost saobraćaja Duškom Pešićem prisustvovao početku kampanje usmerene na zaštitu pešaka u saobraćaju.

Vulin je istakao da više od 300.000 vozača godišnje biva kažnjeno zato što je prekoračilo brzinu i da više od polovine stradalih u saobraćaju pogine upravo zbog ovog prekršaja i najavio akciju „Spid maraton“, u okviru koje će od srede, 21. aprila saobraćajna policija 24 časa meriti brzinu.

Duško Pešić istakao je da je od početka godine u saobraćaju stradalo 45 pešaka, među kojima je četvoro dece.

Prema njegovim rečima, u odnosu na isti period prethodne godine broj ukupno stradalih u saobraćaju je smanjen za više od 20, međutim, ono što je upozoravajuće je da je broj poginulih pešaka povećan.

„Kampanju započinjemo upravo na opštini Čukarica gde je u prethodnih pet godina poginulo najviše pešaka u jednoj lokalnoj samoupravi – 23“, istakao je Pešić i naglasio da pešaci u najvećoj meri stradaju u naseljenim mestima.

Pešić je ukazao da 12 odsto pešaka strada na pešačkim prelazima, greškom vozača ili pešaka, i da veliki problem u tom segmentu predstavlja upotreba mobilnih telefona i slušalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari