19. april  2021. 13.15  | Izvor: Tanjug

Razgovarano o EU integracijama, reformama i izmeni Ustava

BEOGRAD -

Proces evropskih integracija Srbije, reforme u oblasti vladavine prava i izmena Ustava, bili su tema danas održanog sastanka ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović sa direktorom beogradske kancelarije Fondacije Konrad Adenauer, Norbertom Bekman-Dirkesom.

Ministarstvo je saopštilo da je Joksimović izvestila o aktuelnoj proceduri izmene Ustava Srbije, koja se sprovodi u skladu su najvišim evropskim standardima, i sa namerom da bude rezultat širokog društvenog konsenzusa.

„Cilj ove reforme jeste da pravosuđe bude efikasnije i nezavisnije, a samim tim i da bolje odgovori na potrebe građana“, rekla je ona.

Navela je da se amandmani na Ustav usvajaju na transparentan način, uz javnu debatu i saglasnost u pogledu sadržaja od strane Venecijanske komisije.

„Sve to govori o posvećenosti institucija Srbije da postignu ravnotežu u pogledu podele vlasti, usvajajući najbolje i o ono što je u našem slučaju primenljivo u odnosu na postojeće evropske procedure i prakse“, istakla je Joksimović.

Ukazala je na značaj podrške Fondacije za ubrzanje pregovora sa Evropskom unijom, tako i za unapređenje političke i medijske kulture u našoj zemlji.

Bekman - Direks rekao je da Fondacija nastavlja sa realizacijom svojih aktivnosti kako bi dalje doprinosila jačanju nepovratnog procesa demokratskog jačanja institucija.

Ocenio je da su politička stabilnost, brža dinamika procesa i održivi razvoj Srbije kroz sprovođenje ciljeva Zelene agende teme nastavka saradnje.