Dostupni linkovi

Advokat vidio Navaljnog u bolnici zatvora, upozorava da izgleda 'loše'


Aleksej Navaljni na moskovskom sudu u februaru, 2021.
Aleksej Navaljni na moskovskom sudu u februaru, 2021.

Advokat zatvorenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji već treću sedmicu štrajkuje glađu, kaže da njegov klijent izgleda "loše", izazivajući dodatnu zabrinutost zbog zdravlja kritičara Kremlja nakon što je prebačen u bolnicu zatvora nakon pojačanog pritiska Zapada.

Advokat Aleksej Liptser nakratko se susreo s Navaljnijem 19. aprila i rekao da je, iako se situacija "pogoršavala", 44-godišnji vođa ruskih antikorupcijskih kampanja rekao da je odlučan u namjeri da nastavi štrajk glađu iako mu se zdravlje pogoršava.

"Advokat je Navaljnog vidio samo nekoliko minuta, a zatim su ga izbacili van sa službenicima, pozivajući se na kraj radnog dana ... Ljekari ga još uvijek ne smiju vidjeti i on ne prekida štrajk glađu", napisao je na Twitteru koordinator mreže Navaljnijevih timova širom Rusije, Leonid Volkov.

Reuters je citirao advokata Lipstera kako je ruskom opozicionaru ponovo uskraćen ljekar po njegovom izboru.

Neposredno prije dana vikenda (17.-18. april) lični doktor Navaljnog i još trojica ljekara, među kojima je bio i kardiolog, založili su se za pristup 44-godišnjaku, rekavši da bi svakog trenutka mogao pretrpjeti srčani udar.

Kira Jarmiš, portparolka Navaljnog, upozorila je tokom vikenda da bi kritičar Kremlja - koji je nekoliko mjeseci ranije teško obolio nakon napada otrova hemijskim nervnim agensom - mogao umrijeti u roku od "dana" ako se uskoro nešto ne preduzme.

Situacija u vezi sa kritičarem Kremlja dodaje ulje na vatru ionako ozbiljnoj napetosti na relaciji Rusije sa Zapadom. Savjetnik predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je 18. aprila da je američka vlada poručila Rusiji "da će biti posljedica" ako Navaljni umre u zatvoru.

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova Evropske unije o slučaju Navaljnog razgovarati 19. aprila.

Josep Borrell, glavni diplomata EU, upozorio je uoči sastanka da će EU smatrati Moskvu odgovornom za zdravlje kritičara Kremlja.

"Mi stavljamo ruske vlasti odgovornim za zdravstvenu situaciju gospodina Navaljnog", rekao je Borrell.

Navaljni je uhapšen u januaru po dolasku iz Njemačke, gdje je liječen nakon što je u avgustu 2020. godine otrovan u Sibiru - evropske laboratorije definisale su supstancu kao nervni agens novičok. Optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je naredio trovanje, što Kremlj negira.

Moskovski sud u februaru je preinačio uslovnu kaznu od nešto više od tri godine pod optužbom koju Navaljni i njegove pristalice nazivaju politički motivisanim u kaznu zatvora, rekavši da je prekršio uslove prvobitne kazne odlazeći iz Rusije u Njemačku.

Sud je smanjio vrijeme koje Navaljni mora provesti u zatvoru na nešto više od dvije i po godine zbog vremena već odsluženog u pritvoru.

Saradnici Navaljnog su 18. aprila pozvali na organizovanje masovnih protesta 21. aprila širom zemlje prije nego što je njegovo stanje postane "nepopravljivo".

Rano 19. aprila Vladimir Milov, bliski saradnik Navaljnija je najavio da ne napustio zemlju kako ne bi bio uhapšen.

XS
SM
MD
LG