Novosađani protiv fašizma danas na Trgu slobode, ekstremni desničari najavili skup na keju

Protest građana "Novi Sad protiv fašizma" organizovaće se danas, na Trgu slobode, sa početkom u 18 časova, kao reakcija na prošlonedeljni napad na novinara Daška Milinovića.
Novosađani protiv fašizma danas na Trgu slobode, ekstremni desničari najavili skup na keju
Foto: 021.rs

Organizatori pozivaju građane da se okupe na centralnom gradskom trgu i da potom prošetaju do spomenika žrtvama Racije. U zajedničkom saopštenju nekoliko vojvođanskih nevladinih organizacija navode da će poslati poruku da je fašizam zlo, te da on ne sme da se ignoriše.

"Moramo da se borimo protiv njega svim silama. Ne smemo da se skrivamo, nego moramo da izađemo na ulicu i pošaljemo jasnu i glasnu poruku: No pasaran! Želimo da poručimo i da vlast u Srbiji neprestano stvara atmosferu nasilja i mržnje, te je stoga odgovorna za svako fašističko nasilje, tim pre jer se do sada mnogo pokazalo da ona drži pod kontrolom ekstremne desničarske grupacije i pojedince", navodi se u saopštenju.

Dodaju i da je Daško Milinović javna ličnost, zahvaljujući čemu se javnost uzburkala a policija hitno reagovala. Međutim, ukazuju na to da se malo priča o tome da su na meti fašizma i ne tako poznati ljudi koji su pripadnici manjinskih i marginalizovanih grupa, ili su žrtve fašizma zbog svojih političkih stavova.

U pozivu koji su potpisali Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić" , Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija, Grupa za konceptualnu politiku, Zelena mreža Vojvodine, Novi optimizam, Centar za interkulturnu komunikaciju, Centar za održive zajednice i Građanska akcija Pančevo se kaže da je na okupljanju na Trg slobode obavezno nošenje zaštitnih maski i držanje distance zbog epidemije korona virusa.

Okupljeni će se prošetati od Trga slobode, niz Modeninu ulicu, Bulevarom Mihajla Pupina, do Keja žrtava Racije, gde će govoriti predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić i Bojana Selaković u ime građanskih inicijativa.

Daško Milinović je napadnut u petak ujutru, prilikom odlaska na posao. Policija je uhapsila podstrekača M. E. iz Beograda i jednog napadača U. S. iz Surčina, dok je drugi napadač N. K. i dalje u bekstvu, o čemu više na OVOM LINKU.

Gotovo istovremeno kada su skup najavili građani koji zastupaju antifašističke ideje i protive se nasilju, na Keju žrtava Racije održaće se kontraskup nazvan "Odavanje počasti žrtvama srbomržnje i separatizma", koji organizuju ekstremni desničari. Njihovom skupu prethodilo je lepljenje plakata, kojima se šalje poruka da će "uraditi sve da spreče" ciljeve "separatističkih" organizacija. 

  • Marta

    19.04.2021 16:17
    Ha!
    Jednom smo vas pobedili i pokazali svetu u svom svom ponosu i krvi da smo antifasisti, ponovo cemo! Niste dobrodosli!
  • MonteDushano

    19.04.2021 16:11
    A 21. vek traje već 20 godina, eeee...
  • verci

    19.04.2021 15:54
    Dilema
    Kako može skup da se zove protiv srbomržnje?Dokle više? Kako može da se u Srbiji protestuje protiv srbomržnje? Razumela bih da se protestuje protiv mržnje uopšte. Toga ima i previše. Da se mi koji ne delimo ljude po nacionalnoj osnovi da se iselimo iz rodnog grada ili šta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti