Macura: Apel poslanicima da poprave zakon o podršci porodici

Vesti 19. apr 202110:49 > 15:00 3 komentara

Predsednica udruženja Mame su zakon Tatjana Macura izjavila je da će se obratiti poslanicima u Skupštini Srbije kako bi se usvojili amandmani na predlog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se u ponedeljak sa predstavnicima udruženja Bebac.com, Srbija u pokretu, Roditelj i Centar za mame i izjavila da je "neophodno" da se ti razgovori nastave da bi se zakon u toj oblasti poboljšao.

„Nadam se da će oni razumeti. Za određene izmene u ovom zakonu nisu neophodna velika izdvajanja u budžetu, a mislim da je neophodno da se dogode“, rekla je Macura za N1.

Povezane vesti:

Ona kaže da nisu usvojene korekcije koje je predlagalo udruženje Mame su zakon, jer bi se to videlo i u predlogu rebalansa budžeta Srbije koji je Vlada usvojila 15. aprila.

Macura navodi da su predviđene isključivo one izmene koje su već predstavljene javnosti i da se „već tada dalo uočiti da oni ne planiraju da uvedu i neke druge“.

Ona podseća da su izmene zakona inicirane odlukom Ustavnog suda koja se tiče naknada tokom perioda nege deteta.

Udruženje Mame su zakon predlaže i druge promene koje bi pomogle porodiljama i trudnicama.

„Pre svega želimo da izmenimo broj meseci koji ulazi u obračun naknade tokom porodiljskog odsustva odnosno odsustva radi nege deteta“, govori predsednica udruženja.

Kako kaže, i dalje je predviđeno da majke moraju da rade vezano 18 meseci kako bi imale pravo na punu naknadu na porodiljskom odsustvu, dok udruženje traži da taj rok bude 12 meseci, „kao u Evropi“.

Takođe, nema izmena vezanih za status žena koje se bave samostanom delatnošću, kao i onih koje zarađuju više od tri prosečne zarade.

„Ovaj zakon eksplicitno kaže da nema minimuma koji je određen da jedna porodilja može da primi, ali mi znamo koliki je maksimum koji država može da izdvoji“, kaže Macura.

Brnabić: Neophodno nastaviti razgovore o poboljšanju zakona

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima udruženja Bebac.com, Srbija u pokretu, Roditelj i Centar za mame i izjavila da je „neophodno“ da se ti razgovori nastave da bi se zakon u toj oblasti poboljšao.

„Izmenama i dopunama zakona uveo bi se donji limit naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva u visini minimalne zarade od dana započinjanja porodiljskog odsustva do navršena tri meseca života deteta i smanjio bi se vremenski period u kojem se cene osnovice na koje su plaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za poljoprivredne osiguranice sa 24 na 18 meseci“, saopštila je premijerka, a preneo njen kabinet.

Brnabić je rekla da trenutna epidemiološka situacija svakodnevno utiče na „ogromna“ finansijska davanja, ali da je preostalo da se reši važno pitanje – status preduzetnica.

Predstavnici udruženja složili su se sa premijerkom da je taj problem „neophodno“ rešiti, kao i pitanje porodilja koje imaju mesečna primanja veća od tri prosečne zarade.

Oni su  predložili da se obračunski period smanji sa 18 na 12 meseci za obračun naknade zarada na porodiljskom odsustvu i odsustvu radi nege deteta, a premijerka je rekla da će taj predlog „razmotriti“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare