Magazin Srbija

Baka iz Blaca ponovo prohodala, ljubav prema unucima jača je od svega

baka-ljiljana-blace
Foto: Dejan Marković Milošević, facebook/Kurir

Želja da zadrži unuke, kako njena, tako i čitave Srbije koja se saživela sa mukom bake i unučića iz Blaca, dovela je do toga da baka Ljiljana D. iz Suvog Dola kod Blaca ponovo prohoda kako bi mogla više da brine o unuku (14) i unuci (10).

Podsetimo, pre nekih mesec dana, radnice Centra za socijalni rad došle su da oduzmu dečaka i devojčicu od njihove bake, koja je bila u invalidskim kolicima, jer joj je amputirana noga.

Na sreću, to se nije desilo, a direktorka Centra za socijalni rad je nakon incidenta smenjena.

Međutim, Srbija je čula za porodicu u nevolji, a pomoć je počela da stiže sa svih strana. Tako je Ljiljana sad dobila i protezu zahvaljujući protetičaru Nebojši Periću kako bi mogla da hoda, piše Kurir.

– Ja sam presrećna, zaista presrećna, ne boli i ne žulja – rekla je baka Ljilja.

Nebojša, koji je napravio protezu, objasnio je da će baki biti potrebno nekoliko meseci da nauči da hoda bez hodalice.

Nesrećna deca su preživela čitavu torturu. Radnice iz Centra za socijalni rad iz Blaca su došle da ih izmeste iz kuće u kojoj stanuju sa bakom Ljiljanom 19. marta.

Pod pritiskom javnosti i komšija, na kraju je Centar za socijalni rad odustao od toga da decu na silu odvede.

U međuvremenu je na postupke radnica reagovalo nadležno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i osudilo postupke ove blačke ustanove.

Užasno nasilničko ponašanje radnica Centra podiglo je na noge čitavu javnost, a direktorka je smenjena.

O sudbini i tragediji mališana zna cela Srbija, jer ovo dvoje dece se sami brinu o baki već skoro dve godine.

Od kako je od raka preminula u trideset i trećoj godini Ljiljanina snaja i majka dece, oni žive sami.

Petnaestak dana po njenoj smrti, izgorela im je kuća, a Ljiljanin sin se preselio da živi u Blace i retko dolazi.

On je zapravo, kao otac dece i njihov staratelj, a nekoliko puta ga je Ljiljana prijavljivala za nasilje koje vrši nad njom i decom.

Posle požara baka i deca su prešli u pomoćnu zgradu koju imaju u dvorištu i zahvaljujući meštanima sela ovaj prostor je sređen, te sada tu žive.

U međuvremenu se razbolela, pa joj je pre pet meseci amputirana noga. Svo troje žive od deset hiljada socijalne pomoći i deca se brinu o svojoj baki.

Kada je pre nešto više od mesec dana Srbija saznala za njihov slučaj i sudbinu, život im se malo promenio na bolje. Sa svih strana stizala im je pomoć i to ih je motivisalo da idu dalje.

Baka Ljiljana Dačević podnela je i zahtev za starateljstvo nad decom, te je sud sada taj koji bi trebalo da donese odluku kome deca pripadaju.

Još uvek nije razmatran njen zahtev, a do tada, po zakonu, deca ne bi trebalo da se diraju, odnosno menjaju dom, prenosi Direktno.

Najluđa osveta na svetu u humane svrhe: Nazovite svinju po svom bivšem

Čitajte Luftiku na Google vestima

192 Shares
192 Shares
Share via
Copy link