19. april  2021. 10.10  →  12.06 | Izvor: Tanjug

Protest ispred slovenačke ambasade u Sarajevu, Janša se ograđujue od non-pejpera i novih granica na Balkanu

SARAJEVO/LJUBLJANA/BEČ -

Premijer Slovenije Janez Janša osudio je ekstremizam nakon što je radikalna islamska grupa u Bosni i Hercegovini protestovala ispred slovenačke ambasade u Sarajevu zbog navodnog non-pejpera koji je povezan sa Slovenijom i govori o novom prekrajanju granica na Balkanu, javila je STA.

"Slovenački i ostali ekstremisti koji seju haos, samo izazivaju štetu", poručio je Janša putem Tvitera.

Janša je naglasio da Slovenija želi mir, napredak i evropsku perspektivu za države regiona.

janez jansa jpg

Agencija STA dodaje da se u izveštajima medija navodi da se pokret koji je formirao radikalni vernik okupio ispred slovenačke ambasade uzvikujući "Bosna".

Incko: Ne otvarajte Pandorinu kutiju s "non pejperom"

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko komentarisao je pojavu "non pejpera" o Balkanu i upozorio na opasnost od "razbijanja" Bosne.

"Niko ne bi trebalo da otvara tu Pandorinu kutiju. Ne dozvolite to", poručio je Incko u izjavi austrijskom dnevniku Klajne cajtung.

Rekao je i da bi velika pomeranja granica mogla imate dalekosežne teške posledice.

Za njega, kaže, situacija je jasna, a to je da raspad ili izlazak iz države BiH nije moguć.

"Tako nešto nikada ne bih potpisao", poručio je.

Prema njegovim rečima, BiH je potreban dugoročniji pristup, jer treba vremena da se oporavi od rata i stotina hiljada ubijenih.

Pomenuo je da ima mnogo "malih Nelsona Mandela", kao što je Hasan Ahmetlić iz Tešnja, koji je o sopstvenom trošku renovirao katoličku crkvu.

Skup se dogodio nakon izveštaja brojnih medija koji su preneli da je Slovenija dala non-pejper Evropskoj uniji o prekrajanju granica u bivšoj Jugoslaviji.

U razgovoru s bošnjačkim članom Predsedništva BiH u petak, Janša je rekao da ne postoji nikakav non-pejper u kojem se navodi prekrajanje granica ili pokušaji da se ospori teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine koji je došao od slovenačke vlade.

Albanski premijer Edi Rama je potvrdio postojanje non-pejpera u subotu, pa iako nije rekao da ga je Slovenija pokrenula, dodao je da je razgovarao sa Janšom na tu temu pre izvesnog vremena.

"Video sam dokument, razgovarao sam o tome sa slovenačkim premijerom, ali ne bih komentarisao više", rekao je Rama.

U odgovoru na Raminu izjavu, Janša je tvitovao da nije razgovarao o promeni mapa u BiH, ni sa albanskim premijerom, niti sa bilo kim.

"Mapa podeljene BiH je poslednji put ispred mene bila 1993. godine, tokom posete Pentagonu, kada smo gledali rešenje da se zaustavi oružani sukob", naveo je Janša.

Predsedavanje EU još izazovnije zbog pandemije

Predsedavanje Evropskoj uniji, koje će pripasti Sloveniji u drugoj polovini godine, biće još zahtevnije nego obično zbog pandemije korona virusa, izjavio je Gregor Štajer, šef slovenačkog sekretarijata zaduženog za organizaciju predsedavanja.

Slovenija planira da bude domaćin skoro 190 događaja, od kojih će mnogi možda morati biti održani onlajn, prenosi slovenačka agencija STA.

"Kalendar događaja još nije spreman za javno objavljivanje", rekao je Štajer, i dodao da će Slovenija, kako trenutno stoje stvari, biti domaćin 185 događaja.

Najzahtevniji organizacioni događaj će, kako napominje, biti samit lidera EU, a i septembar će biti veoma izazovan, jer će Slovenija biti domaćin godišnjeg Strateškog foruma na Bledu, kao i zasedanja ministara spoljnih poslova i odbrane EU.

Još jedan veliki događaj biće samit o zapadnom Balkanu, planiran za prvu polovinu oktobra.

Preostalih 166 događaja biće održano na podministarskom nivou, rekao je Štajer.

Dodao je da ostaje nejasno da li će se događaji odvijati uz fizičko prisustvo ili putem interneta, što će zavisiti od epidemiološke situacije.

"Bez sumnje ovo bi mogao biti najveći logistički izazov. Pripremamo se za oba scenarija, ali teško će biti doneti odluku. Bezbednost ljudi će imati prednost", poručio je Štajer.

Srodne vesti