Ex -Yu

Mihajlović: Srbija 26. na svetu po političkoj moći žena

Mihajlović: Srbija 26. na svetu po političkoj moći žena
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Mihajlović: Srbija 26. na svetu po političkoj moći žena

BEOGRAD - Prema Indeksu o moći žena (Women''s Power Index), koji objavljuje Savjet za spoljnopolitičke odnose (Council on Foreign Relations - CRF), Srbija se po političkoj moći žena nalazi na 26. mjestu od 193 rangirane države.

"Indeks pokazuje da je Srbija jedna od 22 zemlje na svetu koja na čelu vlade ima ženu, dok smo po broju žena u izvršnoj vlasti 19. na svetu. U samom vrhu smo i po broju poslanica u Narodnoj skupštini, gde zauzimamo 24. mesto", rekla je potpredsjednica Vlade Srbije i predsjednica Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, navedeno je u saopštenju iz njenog kabineta.

Srbija je, kaže, u posljednjih sedam godina rodnu ravnopravnost postavila za jednu od prioritetnoh oblasti.

"Mnogo smo uradili i drago mi je da se to prepoznaje na globalnom nivou. Ipak, još puno posla je pred nama - da obezbedimo da žene imaju jednake mogućnosti kao i muškarci, kako u političkom, tako i u ekonomskom i društvenom životu", rekla je Mihajlovićeva.

Indeks pokazuje da su SAD postigle najveći napredak, nakon posljednjih predsjedničkih izbora, i sa 128. pozicije sada su na 43. mjestu. Ipak, globalno gledano zastupljenost žena nije ni blizu rodnog pariteta, globalni prosjek porastao je sa 26,9 na 27,5 poena na skali na kojoj 100 poena predstavlja punu rodnu ravnopravnost, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije