Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 19.04.2021.

09:05

"Razočaran sam i zgrožen – ideja Superlige je bezdušna i sterilna"

Posle Gerija Nevila, još jedan bivši engleski reprezentativac je izrazio protivljenje osnivanju Superlige.

Izvor: B92

Autor:B92

Foto: Profimedia

Bivši fudbaler Liverpula Deni Marfi istakao je da je "razočaran i zgrožen".

Dvanaest klubova, šest najvećih engleskih uz po tri velikana Španije i Italije "odmetnulo" se od UEFA i pokrenulo sopstveno takmičenje.

"Kao dečak gledao sam kako Liverpul osvaja titulu u ligi i Kup šampiona i sanjao da to i ja uradim. Kada sam postao igrač Liverpula, želeo sam da osvojim te iste stvari koje su ti klubovi radili, da pokažem da sam dobar kao i oni. Ta istorija, ta tradicija, sve te stvari zbog kojih je Liverpul rastao kao klub od osnivanja 1892. će nestati ako se priključe Superligi i bude iz zabranjen nastup u Premijer ligi", napisao je Marfi za BBC.

"Sve ono što Liverpul čini institucijom će biti izgubljeno. Ako napuste domaća takmičenja zbog ovoga, šta će se dogoditi sa višedecenijskim rivalitetom sa Mančester junajtedom oko toga ko je osvojio više titula? Da li stvari koje su bile najvažnije kada sam oblačio crveni dres sada odjednom nisu bitne? Gde su nestale?".

"Sada sam u penziji, ali će to biti isto za sve sadašnje igrače Liverpula, Junajteda, Arsenala, Sitija, Čelsija i Totenhema. Sanjali su osvajanje titula i trofeja sa klubom uz koji su rasli, takmičenja u kojima su sada jer im mnogo znače. Neće se sutra probuditi i pomisliti da je sve što žele osvajanje Evropske Superlige. Plan zvuči bezdušno. Neverovatno, u stvari, da misle da će ta ideja proći lako i da će je svi prihvatiti",
dodaje Marfi.

"To je nedostatak razumevanja igre, naše tradicije, onoga što volimo u vezi sa fudbalom i onoga što nam je u srcima kada gledamo utakmicu. Već vidimo snažno protivljenje liga i saveza koji će biti pogođeni, navijača takođe. Mislim da ćemo videti i reakciju igrača i trenera. Deo radosti što si igrač je nagrada koju dobiješ na terenu, koju zaradiš, lično i timski. Ovako, neće biti toga. Samo ćeš biti zatvoren, igrati svake sezone sa istim klubovima. To zvuči sterilno i dosado. Igrači to ne žele, žele da ih testiraju. Neće biti intenziteta. Za šta će igrati?"

"Kažu i da neće moći da igraju za svoju zemlju ako budu deo ovoga. Opet, to je ono o čemu sanjaš kao dečak, tako da ne očekujem da mnogo fudbalera ovo prihvati, što mi daje razlog za nadu da će se cela ideja brzo raspasti. Prvi put kada sam čuo za ideju bio sam razočaran i zgrožen zbog pohlepe koja stoji iza toga. A što više mislim o njoj, sve mi je besmislenija"
, napisao je između ostalog Marfi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve