');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

EKSKLUZIVNO ZA "BLIC" Pismo posrednika Evropskog parlamenta: Međustranački dijalog u korist građana Srbije

Proces međustranačkog dijaloga, kojem zajednički posreduju Narodna skupština Republike Srbije i Evropski parlament, danas će doživeti važan korak napred. Nakon pokretanja dijaloga 1. marta, sada započinje krucijalna faza konsultacija sa zainteresovanim stranama.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
razgovori o izbornim uslovima 151119 RAS foto oliver bunic 05 Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
razgovori o izbornim uslovima 151119 RAS foto oliver bunic 05

Ova konsultativna faza je ključna za razvoj solidne i realistične agende za međustranački dijalog i utvrđivanje svih onih elemenata koji mogu da pomognu da se postigne politički konsenzus. Razgovaraćemo, i što je još važnije, pažljivo ćemo slušati šta poslaničke grupe u Narodnoj skupštini i političke platforme koje su trenutno van parlamenta imaju da kažu o nekim od najvažnijih pitanja za demokratiju Srbije.

Ove nedelje ćemo se pojedinačno sastati sa predstavnicima poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, a nakon Uskrsa ćemo imati pojedinačne sastanke sa opozicionim platformama koje su bile odlučile da ne učestvuju na prošlim opštim izborima. Jasno, očekujemo od svih učesnika u dijalogu da pristupe ovim razgovorima na pozitivan i konstruktivan način pun poštovanja.

Tanja Fajon
Foto: Filip Krainčanić / RAS Srbija
Tanja Fajon

Ti pojedinačni sastanci će nam pomoći da ocenimo nivo posvećenosti, spremnost i sposobnost za postizanje konsenzusa kako bi se poboljšala politička klima uoči narednih izbora. Čvrsto verujemo da građani Srbije zaslužuju mogućnost da biraju svoje predstavnike u izbornom procesu koji je maksimalno slobodan i pravedan, kao i da budu prikladno obavešteni o različitim političkim programima i stavovima koje zauzimaju stranke ili platforme koje se kandiduju. U tom pogledu računamo na to da Vlada, vladajuća parlamentarna većina i opozicija preuzmu punu odgovornost i rade zajedno ka tom cilju.

Važno je istaći da se ovaj proces zasniva na saradnji, konsenzusu i poverenju. Zato u njemu posreduje i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić. Veoma smo zahvalni na njegovoj podršci, kao i podršci Narodne skupštine i njenih službi, koja je ključna za uspeh ovog poduhvata. Željno očekujemo tesnu saradnju sa predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem u narednim nedeljama i mesecima kako bismo izradili realističnu agendu za međustranački dijalog i postigli opipljive rezultate.

Pročitajte još

Ova plodotvorna saradnja sa Narodnom skupštinom je pomogla i tokom prve faze međustranačkog dijaloga 2019. kada smo radili sa političkim akterima i Vladom na najvišem nivou i postigli konsenzus o širokoj lepezi konkretnih rezultata neophodnih za unapređenje izbornih uslova. Ipak, prema izveštaju ODIHR-a o posmatranju izbora, još ima prostora za unapređenje u ovoj oblasti.

Znamo da postoje brojna pitanja o drugoj fazi međustranačkog dijaloga i ulozi Evropskog parlamenta. Glavna ideja koja leži u osnovi je, slično kao i u prvoj fazi, da pruži platformu za dijalog među različitim političkim partijama ili platformama kako bi se našla međusobno prihvatljiva rešenja kroz konsenzus o pitanjima od nacionalnog interesa koja su ključna za razvoj pluralističke i pouzdane demokratije.

Foto: Stephanie Lecocq/EPA / RAS Srbija

U ovom procesu Evropski parlament preuzima svoju ulogu sa velikom skromnošću. Nismo ovde niti da donesemo gotova rešenja niti da namećemo ili zagovaramo stavove jedne ili druge političke partije. Ovde smo da potpomognemo kompleksan proces, a kao političari i predane demokrate, verujemo da bez dijaloga i volje za kompromisom nema uspešnog demokratskog procesa koji će se baviti glavnim preokupacijama u našim društvima.

Evropska unija i njene države članice snažno podržavaju proces međustranačkog dijaloga. Poslednji izveštaj Evropske komisije o napretku pominje dijalog u više navrata. Kroz usvajanje Rezolucije o izveštaju o napretku Srbije za 2019-2020, Evropski parlament podržava i daje snažan mandat timu za posredovanje da pomogne Narodnoj skupštini u naporima da se izgrade konsenzus i poverenje širom političkog spektra.

Potpuno smo posvećeni ovom procesu i naporno radimo na postizanju opipljivih rezultata. Naša krajnja želja je da kroz ovaj proces pomognemo da se postigne dalji napredak za Srbiju i njene građane i u pogledu evropskog puta.