19. april  2021. 06.55  →  17.51 | Izvor: Tanjug, RTV

Stanje u školama redovno, nema ukidanja završnog ispita

BEOGRAD, NOVI SAD -

Stariji osnovci i srednjoškolci u Srbiji danas su se vratili u školske klupe, gde će nastavu pohađati po modelu od 1. septembra, a ministar prosvete Branko Ružić kaže da je stanje redovno, te da nema informacija da ima nekih kriznih situacija u vaspitno-obrazovnom sistemu.

 

 

 

video icon

On je u Petoj ekonomskoj školi u Rakovici, gde je obišao novoizgrađeni objekat, rekao da obrazovni sistem nije, niti će biti mesto za transmisiju korona virusa, pre svega, kaže, zahvaljujući odgovornom ponašanju nastavnog, vannastavnog osoblja i učenika.

predavanje,korona,škole

Ružić je novinarima rekao da je za nastavu sve bilo spremno i da je ona počela u svim školama, te da se završni ispit neće ukidati.

"Zakon jasno propisuje da je završni ispit za osmake nešto što je obaveza i nismo razmišljali na temu ukidanja završnog ispita", rekao je ministar.

Naveo je da je probni završni ispit kao i do sada po nekim kriterijumima teži nego krajnji završni, dodajući da su u januaru odštampane sve zbirke zadataka za taj ispit.

"Nema govora o ukidanju završnog ispita, jer on ima sertifikacioni i evaluacioni, kao i kvalifikacioni karakter. To je nešto što predstavlja verifikaciju stečenog osmogodišnjeg znanja", naglasio je Ružić.

Rezultati probe male mature, održane 9. i 10. aprila saznaće se tokom ove nedelje, rekao je ministar i dodao da se preliminarno zna da rezultati ne odudaraju u odnosu na rezultate prethodnih završnih ispita.

Tagovi