Licenca kao šansa za elitu 1Foto: Starsport

Partizan bi u naredne tri sezone trebalo da bude siguran učesnik Evrokupa i imati mogućnost da se kroz to takmičenje kvalifikuje za Evroligu.

Iz nekoliko izvora je potvrđeno da je to dogovoreno na sastanku 13 klubova koji su dobili trogodišnju licencu, na kojem je, nezvanično je potvrđeno, prisustvovao i sportski direktor Partizana Zoran Savić. Koji je učestvovao i na pripremnom skupu pre nego što je Evroliga zvanično objavila promenu formata Evropkupa.

Imena svih klubova koji su dobili trogodišnju licencu još uvek nisu objavljena, medijipominju kao sigurne Virtus, Unikahu i Promiteas, ali će tu verovatno biti i Lokomotiva i još po neki klub iz Francuske, Italije, Grčke i Nemačke.

Podrazumeva se da bi licenca u slučaju plasmana u Evroligu bila zamrznuta, a očigledno je da će već naredne sezone biti zatvoren ulaz u Evroligu iz ABA i VTB lige, pa će licence biti podeljene još nekim klubovima iz regiona, zavisno od raspleta plej-ofa, jer bi šampion naredne sezone trebalo da igra Evroligu.

Evrokup je zvanično najavio promenu formata za sledeću sezonu, prema kojem će takmičenje biti organizovano u dve grupe od po 10 timova, s tim da bi po osam prošlo u drugu fazu.

Predsednik Partizana Ostoja Mijailović nije zvanično potvrdio ni demantovao informaciju koju je prvi objavio Eurohups.

„Tačno je da je najavljena promena formata takmičenja, a da li će Partizanu biti ponuđena ‘vajld kard’ – to ne zavisi od nas. Mi smo u klubu postavili sistem koji garantuje održivost u najvišem evropskom takmičenju. Problemi sa koronom su svima pokvarili planove, pa tako i nama. Izvesno je da će sledeće sezone Evrokup biti znatno jače takmičenje nego ove. Ono u šta sam siguran je da nas nije zadesila ova pošast, Partizan uveliko igrao ligu koju je igrao skoro deceniju i po, čak i bio njen osvajač“, rekao je Mijailović.

Predstavnici Virtusa navodno nisu bili prisutni na nedavnom sastanku 13 klubova koji su dali zeleno svetlo za promenu formata Evrokupa i njegovo zatvaranje poput Evrolige. Licenca će biti aktivna zaključno sa sezonom 2023/24, a Virtus će u tom slučaju nastup u Evroligi moći da obezbedi samo ako osvoji Evrokup ili bude finalista tog takmičenja.

da Virtus i pored svih ulaganja neće biti deo evroligaškog društva predstavljena je kao veliki udarac za bogatog vlasnika Masima Zanetija, inače gazde poznate fabrike za proizvodnju kafe Segafredo. Koji je i ove sezone imao najveći budžet u Evrokupu, a najavljeno je i njegovo povećanje naredne sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari