Šapić pravi „dream team“ od kluba „Novi Beograd“, ali je pitanje od čijeg novca

Vesti 18. apr 202119:19 11 komentara

Domaći vaterpolo koji se, prema oceni poznavalaca, maltene davi, mogao bi ponovo da zasija na sceni Evrope. Ali ne zahvaljujući evropskim prvacima Partizanu i Crvenoj zvezdi, već manje poznatom vaterpolo klubu "Novi Beograd", među čijim je osnivačima i Aleksandar Šapić, predsednik opštine čije ime nosi u nazivu. Informacija da klub planira da dovede najbolje i najskuplje igrače dala je nadu, ali je i pokrenula pitanje - odakle mu novac, kada se zna da i klubovi sa većim rezultatima u prošlosti tek preživljavaju?

Možda nema dugu istoriju i tradiciju, ali vaterpolo klubu „Novi Beograd“ ambicija ne fali, pa je zainteresovao svetske medije specijalizovane za taj sport.

Kako pišu, Aleksandr Šapić pravi „dream team“ za narednu sezonu, pa zove najveća imena da mu se priključe. Navodno čak i „Pro Rekov“ Aleksandar Ivović i Dušan Mandić razmišljaju da „doplivaju“ iz najbogatijeg vaterpolo kluba na planeti.

„Ako se stvarno dogodi da ih privuku primamljivim ugovorima i oni pristanu da igraju u Srbiji i vaterpolo klubu ‘Novi Beograd’, to bi moralo da košta više miliona evra“, kaže novinarka „Danasa“ Olgica Nikolić.

Pošto vaterpolo nije primamljiv sponzorima, kako je jedan relativno mlad klub pribavio milione i da li je reč o javnom novcu? Olgica Nikolić kaže da je to moguće, jer većina klubova ne može bez države.

Za upravu to je poslovna tajna, za javnost dovoljno da nagađa.

„Dojučerašnji opozicionar je ušao u Vladu Srbije i sada ljudi, s pravom ili ne, razmišljaju: Pa možda je na konto toga dobio malo više novca ili mu je dozvoljeno da malo više novca iz budžeta opštine koju vodi“, kaže Nikolić.

Predsednik opštine Novi Beograd i nekadašnji zastupnik kluba odbio je da govori za N1, jer mu ne odgovara format u kom će njegove reči biti prenete.

Smeta mu i što se mediji interesuju za njegov klub, a ne bave se, kako kaže, sumnjivim, pa i kriminalnim finansiranjem drugih. Konstatuje da su finansijska sredstva vaterpolo kluba „Novi Beograd“ politička tema, a na podsećanje da je nosilac vlasti u jednoj od najmnogoljudnijih opština u prestonici, te da je legitimno postavljati pitanja ako se radi o javnom novcu, Šapić odgovara da je on samo predsednik opštine Novi Beograd, da je samo jedan od osnivača i trener u klubu, te da nikada nije bio direktor.

Napominje i da će se uvek truditi da pomogne klubu čiji je član, kao i vaterpolu u Srbiji generalno. Pomoć tom sportu pozdravlja i Šapićev nekadašnji saigrač Danilo Ikodinović.

„Ali ne na način da kad te pitam odakle pare klubu, odakle se finansira, kažeš poslovna tajna i da se na tome završi. Ne može da se završi na tome, ali izgleda na žalost da će se na ovome završiti, a sprega politike i sporta, pogotovo vaterpola je preočigledna u ovom slučaju“, kaže Ikodinović.

Novinarka Olgica Nikolić koja duže od dve decenije prati vaterpolo takođe podržava ulaganja, ali ukoliko su sistemska. Jer šta ako posle Šapića dođe neko ko ne voli vaterpolo i „zavrne slavinu“?

„Možda će ‘Novi Beograd’ sledeće dve sezone da bude prvak Evrope, jel tako, nije nemoguće? I onda – zamalo gašenje. To se desilo sa ‘Zvezdom’, to se desilo sa ‘Bečejem“, ističe Nikolić.

Kako je saopšteno na jučerašnjoj konferenciji „Novi Beograd“ će u sezoni 2020/21, kao i u naredne dve sezone, biti organizator završnog turnira vaterpolo „Lige šampiona“.

Predsednik kluba Goran Mandić zahvalio se Gradu Beogradu, Olimpijskom komitetu Srbije, Sportskom savezu, Vaterpolo Savezu Srbije, Ministarstvu za omladinu i sport i Vladi Republike Srbije, jer bez njihove pomoći, kako je rekao, njegov klub ne bi dobio ovo domaćinstvo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare