STEJT DEPARTMENT: Nemamo nikakve veze sa zaverom protiv Lukašenka!
Foto: EPA / ALEXANDER ASTAFYEV / Sputnik

uhapšen državljanin sad

STEJT DEPARTMENT: Nemamo nikakve veze sa zaverom protiv Lukašenka!

Planeta -

Sjedinjene Američke Države nemaju nikakve veze sa bilo kakvim zaverama protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukšenka i bilo kakve suprotne sugestije su "apsolutno netačne", izjavio je danas zvaničnik Stejt departmenta.

"Videli smo izveštaje u ruskim državnim medijima o navodnoj zaveri protiv Aleksandra Lukašenka, kao i njegove direktne tvrdnje u medijima. Bilo kakve sugestije da američka vlada stoji iza pokušaja atentata na Lukašenka ili da je umešana u njega apsolutno nisu istinite", rekao je neimenovani zvaničnik za TASS.

On je, komentarišući navode o privođenju advokata Jurija Zenkoviča, koji ima i beloruski i američki pasoš, zbog sumnje da je umešan u zaveru za pokušaj ubistva, rekao da će Vašington ponuditi svu neophodnu konzularnu pomoć svom državljaninu.

"Videli smo izveštaje o privođenju američkog državljaina u Minsku. Kad god je neki americki državljanin priveden u inostranstvu, spremni smo da pružimo sve odgovarajuće konzularne usluge", poručio je on.

Lukašenko je u subotu objavio da je privedena grupa ljudi koja je planirala da ubije njega i njegovu decu i navodno imala veze sa američkim obaveštajnim agencijama, objavila je agencija Belta na svom Telegram kanalu.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je uhapsila je dve osobe koje su planirale da sprovedu vojni puč u Belorusiji 9. maja i izvrše atentat na Lukašenka.

Uhapšeni su Aleksandar Feduta iz Belorusije i Jurij Zenkovič koji ima dvojno državljanstvo - belorusko i američko.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / ALEXANDER ASTAFYEV / Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track