ФОРМИРАНО УДРУЖЕЊЕ ПРОИЗВОЂАЧА И ЉУБИТЕЉА ВОЋНИХ РАКИЈА „ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ“

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

У ЈУЛУ МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ РАКИЈАДЕ „ГОРЊЕ ПОДУНАВЉЕ“

У Апатину је 16. марта формирано Удружење произвођача и љубитеља воћних ракија „Чувари традиције“. Седам ентузијаста одлучило је да поделе искуства, рецепте, и љубав према узгајању воћа и процесу стварања квалитетне ракије, са тежњом да се Удружење прошири на много већи број чланова.

– Одлучили смо да оснујемо удружење јер је ракијска сцена у целој Србији веома лоша, квалитет ракије је на врло ниском нивоу. Професор др Нинослав Никићевић, експерт у производљи шљивовице, каже да у Србији једва 30 посто ракије одговара стандарду. Професор Бранко Поповић, такође један од наших водећих стручњака у овој области, слаже се са тим. И то јесте један од циљева друштва да, када здравствена ситуација дозволи, организујемо семинаре на којима ћемо људе упознати како се производи квалитетна ракија. У Апатину и региону има неколико озбиљних произвођача квалитетне ракије, али остали (иако је праве у великом броју) производе ракију недовољног квалитета. Људе желимо да упознамо са технологијом производње ракије која одговара стандарду и има висок квалитет, рекао је Петар Хорти, произвођач ракије и један од оснивача Удружења.

За председника Удружења произвођача и љубитеља воћних ракија „Чувари традиције“ изабран је Жељко Влатковић који се производњом ракије бави шест година, а прошле године је на пољопривредном факултету код професора Никићевића, јединог доктора за производњу шљивовице, завршио семинар који је трајао 13 недеља. Семинар је похађало 96 произвођача ракије из целе Србије, из Војводине су, поред Жељка, били по један учесник из Сомбора и Србобрана.

– На семинару смо прошли цео процес производње ракије од начина одабира и одржавања воћа, преко укомљавања до крајње дестилације и одабира јачине ракије. То је било изузетно корисно, и желели би да то знање пренесемо на још људи за које знамо да их занима производња ракије, али сам процес не раде на задовољавајући начин. Кад се већ баве тиме и улажу труд и воће да стварају и квалитетну ракију, каже Жељко Влатковић.

Удружење планира да одржава радионице на којима ће бити разговара о процесу производње, али и и сусрете ракијаша као и такмичења. Прва планирана акција биће у 18. јула ове године када ће организовати Међународни фестивал ракије под називом „Горњег Подунавље“. У сарадњи са Туристичком организацијом и ЈП пристаништем Апатин у плану је да се фестивал одржи у марини, као изузетно атрактивној и туристички значајној локацији наше општине.

У недељу, 18, јула, након Апатинских рибарских вечери и уколико епидемиолошка ситуација дозволи, одржаћемо фестивал на који већ имамо потврду да ће нам доћи људи из Хрватске, Македоније, Босне, Мађарске, са Косова и из Црне Горе. Иамо потврду да ће нам доћи многи произвођачи из окружења. Остало је да разрадимо такмичарски део фестивала, а сам фестивал би био сајамског типа. На штандовима ракије представићемо категорије шљиве, јабуке, кајсије, дуње, виљамовке, лозе, ликера и остале ракије. За сваку категорију морамо добити бар десет узорака различитих произвођача истог воћа. После Васкрса ћемо на сајту „Ракија и ракијаши“ објавити конкурс за такмичење. Произвођачи морају да нам узорке ракије доставе до 15. јуна ове године да би професор Никићевић могао да их оцени. Рачунамо да ћемо добити око 250 узорака, каже Влатковић.

Сајт „Ракија и ракијаши“ биће и главни медијски спонзор Фестивала и интернетски ће испратити фестивал, а послаће и своје узорке за учешће. Сви потребни подаци везани за фестивал биће на време у медијима објављени.

Удружења произвођача и љубитеља воћних ракија „Чувари традиције“ посетиоцима Фестивала желе да, поред ракије, представе и рукотворине наше општине, медарске производе и слично. Туристи ће добити још једну атракцију у летњем периоду – сајам традиције апатинске општине као што и сам назив Удружења каже.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *