PROTERIVANJA, OPTUŽBE I ODMAZDE: Šta stoji iza najvećeg spora Praga i Moskve u poslednjih 30 godina?
Foto: Screenshot/BBC

špijunski triler

PROTERIVANJA, OPTUŽBE I ODMAZDE: Šta stoji iza najvećeg spora Praga i Moskve u poslednjih 30 godina?

Planeta -

Češka je optužila Moskvu za eksploziju u vojnom skladištu 2014. godine i juče su proterali 18 ruskih diplomata. Iz Moskve najavljeno da će uzvratiti istom merom.

Češka traga za dvojicom Rusa zbog sumnje da su povezani sa eksplozijom u vojnom skladištu kraj Ostrave 2014. godine u kojoj su poginule dve osobe.

Dvojica Rusa koristili su iste pasoše kao ruski agenti osumnjičeni za trovanje rusko-britanskog špijuna Sergeja Skripala. U znak protesta, Česi su odlučili da proteraju 18 ruskih diplomata koji su dobili 48 sati da napuste zemlju.

Britanski BBC je objavio fotografije "Aleksandra Petrova" i "Ruslana Boširova", povezanih sa slučajem Skripal i pokušajem trovanja trgovca oružjem u Bugarskoj. Britanci su "Boširova" identifikovali kao Anatolija Čepigu, a "Petrova" kao Aleksandra Miškina, agente GRU.

"Postoji osnovana sumnja u umešanost pripadnika ruske obaveštajne službe GRU, jedinice 29155, u eksploziju skladišta municije na području Vrbetice", rekao je premijer Andrej Babiš.

Evropske obaveštajne službe smatraju da je jedinica 29155 ruske tajne službe GRU zadužena za atentate, sabotaže i subverzije, navodi BBC.

Česi kažu da su informacije dobili u petak. BBC javlja da je ključan bio mejl koji je dobila Imex Grupa, kompanija koja je upravljala skladištem. Mejlom, navodno poslatim iz Nacionalne garde Tadžikistana, tražilo se da se omogući inspekcijska poseta Ruslanu Tabarovu iz Tadžikistana i Nikolaju Popi, državljaninu Moldavije. Slike na njihovim pasošima podudaraju se sa fotografijama sa pasoša dvojice Rusa iz slučaja Skripal.

"U situaciji smo sličnoj onoj u Britaniji nakon pokušaja trovanja u Solsberiju 2018. godine", rekao je Jan Hamaček, češki ministar policije koji privremeno obavlja dužnost ministra spoljnih poslova.

Sastanak ministara

Ruski dvostruki špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija pronađeni su 4. marta 2018. na klupi u parku u britanskom Solsberiju kako leže bez svesti. Otrovani su nervnim otrovom novičok. O tome će se razgovarati na sastanku ministara spoljnih poslova EU u ponedeljak, rekao je ministar.

U eksploziji u češkom skladištu 16. oktobra 2014. poginula su dvojica čuvara privatne kompanije koja je unajmila vojni objekt. Dosad se smatralo da je reč o nesrećnom slučaju, prenosi Jutarnji list.

"Ruslan Boširov" i "Aleksandar Petrov" sleteli su 11. oktobra 2014. na praški aerodrom. Za 13. oktobar su rezervisali smeštaj u Ostravi, u blizini skladišta. Na dan eksplozije Rusi su odleteli u Moskvu preko Beča.

To skladište oružja, između ostalih, koristio je bugarski trgovac oružjem Emilijan Gebrev, rekli su izvori za BBC. U aprilu 2015, šest meseci nakon češke eksplozije, Gebrev se u Sofiji teško razboleo. Za Gebreva se zna da je nabavljao oružje Ukrajini i drugim zemljama, što se Moskvi nije svidelo.

U četvrtak je Poljska objavila da je proterala trojicu ruskih diplomata zbog "sprovođenja aktivnosti na štetu" Poljske, prenosi britanski Gardijan.

Varšava je poslala izraze podrške Sjedinjenim Državama koje su najavile sankcije i proterivanje deset ruskih diplomata u znak odmazde zbog mešanja Kremlja u američke izbore, masovnog sajbernapada i drugih neprijateljskih aktivnosti.

Moskva negira optužbe Praga. Vladimir Džabarov, zamenik šefa Odbora za spoljne poslove gornjeg doma ruskog parlamenta, odbacio je optužbe kao apsurdne, pozivajući Kremlj da odgovori istom merom. Neimenovani ruski diplomata rekao je za Interfax da je Češka "očito odlučila da zatvori svoje predstavništvo u Moskvi".

Rusija najavljuje da će uzvratiti istom merom

Proterivanja i optužbe Čeha izazvali su najveći spor sa Rusijom od kraja komunističke vladavine 1989. godine do kada je Prag bio decenijama pod dominacijom Moskve, prenosi Hina.

Rusija je u nedelju poručila da su češke optužbe neutemeljene i apsurdne jer je Prag pre toga za eksploziju krivio vlasnike skladišta i poručila da će odgovoriti na proterivanje 18 ruskih diplomata.

"Uzvratićemo merama koje će prisiliti počinitelje te provokacije da u celosti shvate svoju odgovornost za uništavanje temelja za normalne odnose između dve zemlje", saopštilo je ministarstvo.

"Taj neprijateljski potez nastavak je niza proturuskih poteza Češke Republike zadnjih godina. Teško je ne videti američke tragove (u tome)", dodaje ministarstvo, optužujući Prag da "pokušava udovoljiti Sjedinjenim Državama u kontekstu nedavnih američkih sankcija protiv Rusije".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja