U MOSTARU NEMA NIKOG DA PLATI SKOK SA STAROG MOSTA: Dok čekaju, skakači igraju šah
Foto: Profimedia

nema turista

U MOSTARU NEMA NIKOG DA PLATI SKOK SA STAROG MOSTA: Dok čekaju, skakači igraju šah

Bosna i Hercegovina -

Igor Kazić kaže da se posao skakača, ne samo prepolovio, nego je gotovo iskorenjen jer je jako mali broj stranih turista koji uglavnom novac izdvajaju da bi videli skok uživo

Mostarski skakači juče nisu imali nijedan skok sa Starog mosta, što je, pre pojave koronavirusa, bilo nezamislivo u aprilu. Uprkos epidemiji kao i lošim vremenskim prilikama, i malom broju turista oni su uz Stari most svakoga dana.

U prostorijama Kluba skakača u vodu Mostari prilikom današnje posete novinari su zatekli aktuelnog šampiona u kategoriji skokova na noge Igora Kazića kako sa svojim kolegama igra šah, uz neizostavno komentarisanje prisutnih.

- Da ima turista kao nekada i da ima posla, mi ne bi imali vremena za društvene igre, rekao je Kazić za Klix.ba.

Posao skakača, kako tvrdi ne samo da se prepolovio nego je gotovo iskorenjen jer je jako mali broj stranih turista koji uglavnom novac izdvajaju da bi videli skok uživo.

- Ja sam zadnji put skočio pre tri dana za članice ženske rukometne reprezentacije BiH koje su u sklopu priprema za kvalifikacije na Evropsko prvenstvo u Mostaru posetile Stari most i želele su da vide skok uživo, kaže Kazić.

Od tada, prema njegovim rečima, nije došla ni jedna grupa gostiju koja je tražila da gleda skok uživo, navodeći kako je za to više razloga.

- Vreme je loše i zbog epidemioloških mera je malo organizovanih grupa koje dolaze, rekao je on napominjući i da je i mesec ramazana znatno smanjio broj posetilaca.

- Do nedavno je dolazilo dosta Arapa koji žive u Sarajevu, jer im se sviđa klima i lokacija, a oni baš uživaju u ovom gradu i ne žale da izdvoje novac da bi videli skok uživo, ističe Igor.

Admir Delić Guma, koji takođe godinama skače sa Starog mosta, dodaje da je prošlog vikenda bilo lepo vreme i znatno veći broj turista, pa su tada zabeležili čak tri skoka. Navodi kako je to odlično s obzirom na celokupnu situaciju i mrtvilo koje vlada, jer najbolje oslikava koliko su turistima skokovi zaista važan sadržaj prilikom posete Starom mostu u Mostaru.

Adis Boškailo, koji je takođe član Kluba napominje da skok u Neretvu sa Starog mosta nije jednostavno uvek izvesti, ali da su skakači uvek u formi i onima koji žele da vide tu adrenalinsku veštinu, spremni su da je izvedu.

Do tada, oni u Klubu skakača u vodu Mostar, koji je na Starom mostu, igraju šah, table i druge društvene igre, te se pripremaju za tradicionalnu manifestaciju 455. visinskih skokova sa Starog mosta koji će se održati 25. jula u 16 sati.

Podsetili su kako je ovo jedna od najvažnijih manifestacija koja Mostar promoviše širom sveta u nadi da će nova gradska vlast imati sluha za to i pomoći da se digne na još veći nivo.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track